Banke do kraja godine dugove građana prodaju agencijama!

Od strane Ozon
0 komentar

SVE su glasnije najave da će zakon u drugoj polovini godine omogućiti bankama da potraživanja od građana prodaju agencijama specijalizovanim za njihov otkup i naplatu.

Kako će tačno ove agencije poslovati kada su u pitanju krediti građana i da li će uzimati posao od izvršitelja ili sa njima sarađivati, i dalje je nepoznanica. Do sada su samo mogle da zovu do beskraja dužnike, na primer za neplaćene mobilne telefonske račune, bez obzira na iznos duga i situaciju.

Dalje od toga, međutim, nisu mogli da idu, jer prinudnu naplatu od dužnika može da „potpiše“ samo sud, a sprovedu izvršitelji. Dakle, mogli su, baš kao i svi drugi poverioci, da tuže dužnika.

KADA je reč o bankarskim kredima, Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga bankama je dozvoljeno da prodaju samo problematične kredite preduzeća, ali ne i građana. Međutim, ovo će se vrlo ubrzo promeniti budući da se Srbija obavezala, sporazumom koji smo potpisali sa Međunarodnim monetarnim fondom, na rešavanje situacije sa problematičnim kreditima, čiji je iznos odavno premašio petinu svih odobrenih. Strategija na nivou države je doneta, akcioni plan takođe, a u celu priču su uključene i međunarodne finansijske institucije. Pitanje prodaje loših kredita građana praktično je pitanje dana.

U Narodnoj banci Srbije ističu da će ova oblast uskoro biti regulisana novim zakonom o nedepozitnim kreditnim institucijama.

U OKVIRU NBS formirana je radna grupa čiji je zadatak izrada propisa kojim bi se omogućilo poslovanje tih institucija u Srbiji. Jer, prema Zakonu o bankama niko, osim banaka, trenutno ne može da se bavi poslovima kreditiranja, osim ako za to nije ovlašćen zakonom. Tek kada se uspostavi zakonski okvir za funkcionisanje nedepozitnih kreditnih institucija, postoji mogućnost izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Izvor Novosti

You may also like