Analizom zemljišta do boljih prinosa

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovivica – Gradska uprava za poljoprivredu i ove godine izdvojila je sredstva iz budžeta kako bi sprovela besplatnu analizu zemljišta zainteresovanim poljoprivrednicima sa teritorije grada.

Prema rečima načelnika Gradske uprave za poljoprivredu, Vladimira Nastovića besplatna analiza zemljišta je još jedan način na koji grad želi da pomogne poljoprivrednicima da unaprede svoju proizvodnju.

„Analiza zemljišta nije obavezna, ali je poželjna i njeni rezultati su vidljivi. Kao u svuda i kod nas ima poljoprivrednih proizvođača koji zaista primenjuju, da tako kažem, ta neka najsavremenija dostignuća nauke na svojim njivama i to se vidi i na terenu jer ti poljoprivredni proizvođači odskaču od ostalih, sa njima kada razgovarate onda se razgovara na totalno drugačiji način, drugačije cifre su u igri, kalkulacije i na neki način mogu da se prave planovi za budućnost“, kaže Nastović.

On objašnjava da poljoprivredni proizvođači koji ne praktikuju da analiziraju zemljište, što je osnova biljne proizvodnje, kaskaju za ostalima i da im je teško pomoći i zadovoljiti njihove potrebe.

Prema njegovim rečima prošle godine je odražena analiza zemljišta oko 1.800 uzoraka, a da je ove godine planirano da se analizira između 1.500 i 1.600 uzoraka zemljišta.

Za ovu namenu iz budžeta Grada izdvojena su sredstva od oko 4,1 miliona dinara.

Možda Vam se svidi i