24. Sabor vojvode Stojana Čupića – Zmaja od Noćaja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Tradicionalno, prve subote septembra meseca u crkvenoj porti u Salašu Noćajskom, održaće se 24. Sabor u slavu i čast Stojana Čupića – Zmaja od Noćaja.

Sabor će se kao i godinama ranije sastojati od viteških igara i kulturno – umetničkog programa „Mačvansko prelo“. Pre igara biće podignuta saborska zastava i položen venac na grob vojvode, a zatim i održan parastos za vojvodu Čupića i učesnike Prvog srpskog ustanka. Nakon toga sledi „Mačvansko prelo“, posle kojeg će biti organizovana večera za sve goste Sabora.

Veliki rodoljub, vojvoda Stojan Čupić, bio je jedna od najsnažnijih ličnosti iz vremena Prvog i Drugog ustanka protiv turskog nasilja. Pamti se da je bio pravedan, a sirotinji veliki prijatelj i zaštitnik. Osobito se proslavio u bojevima na Salašu, na Mišaru, Bajinoj Bašti, Loznici, Ljuboviji, kod Bijeljine, na Klenju, gde se zajedno sa svojim mačvanskim kapetanima isticao besprimernim junaštvom.

U mineju manastira Krušedol stoji da „Dok je sveta i veka, i dok teče Sunca i Meseca, svetleće ime Zmaja od Noćaja“. Vuk Karadžić ga svrstava u najhrabrije srpske ustanike opisujući ga kao junačinu, hvališu, veseljaka i prznicu, čoveka koji je sklopljen od svega što je zapaljivo i eksplozivno, kao primer nepokolebljivog nacionalnog patriotizma.

Pokrovitelj Sabora je Grad Sremska Mitrovica, domaćini su MZ Salaš Noćajski i crkvena opština Salaš Noćajski, a organizator „Mačvanskog prela“ – prigodnog kulturno-umetničkog programa je Centar za kulturu „Sirmijumart“.

Možda Vam se svidi i