Sremska Mitrovica – Na osnovu epidemiloškog nadzora nad oboljenjimasličnim gripu i akutnim respiratornim infekcijama i na osnovu aktivnosti virusa gripa, u odnosu na prethodnu nedelju registruje se blagi, skoro neznatni porast ovih oboljenja., ali i dalje kao i cele sezone aktivnost gripa je ispod epidemijskog praga.

Nema epdidemije gripa niti akutnih respiratornih oboljenja na teritoriji sremskog okruga.

Do sada je potvrđeno 19 slučajeva virusa gripa obolelih sa teritorije Sremske Mitrovice, Rume i Pećinaca. Pretežno su to sojevi AH1N1 (svinjski grip), jedan slučaj AH3N2 I slučajevi virusa gripa b.

„Svi oboleli se za sada osećaju dobro, karakteristična je klinička slika, međutim registrovan je jedan smrtni ishod kod osobe sa poremećajem imuniteta sa teritorije Sremska Mitrovica i moram reći da svake godine grip i akutne respiratorne infekcije stvaraju takozvani višak smrtnosti, tj. veće umiranje u sezoni akutnih respiratornih infekcija“, rekla je dr epidemiolog Jasmina Jandrić Kočić iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Kako objašnjava Jandrić Kočić osobe koje imaju poremećen imuni status, bilo zbog svog uzrasta, bilo zbog svojih pridruženih bolesti ili pak stanja u kome se nalaze su na neki način više podložne komplikacijama koje nastaju usled ovih oboljenja.

„Ove sezone aktivnost gripa je izraženija nego prethodne godine“, zaključuje Jandrić Kočić.

Možda Vam se svidi i