„16 DANA AKTIVIZMA“: Zaustavimo nasilje!

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Povodom završetka svetske kampanje „16 dana aktivizma“ danas je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održan okrugli sto na temu „Porodično nasilje i rodno zasnovano nasilje“.

Na okruglom stolu učestovali su predstavnici lokalne samouprave, Centra za socijalni rad „Sava“, NSZ, Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, tužilaštva, udruženja, sportskih organizacija, zaštitnica prava pacijenata i samostalni savetnik za socijalnu zaštitu.

„Prvo što želim da naglasim jeste da i dan danas postoji predrasuda da se nasilje nad ženama smatra ženskim problemom kojim se bave same žene i ženske organizacije, to naravno nije tako. Posledice nasilja nad ženama reflektujeu se na cele porodice, decu, užu i širu zajednicu, dakle to je društveni problem i tako ga treba posmatrati i na taj način se s njim boriti“, rekla je ispred lokalne samouprave Jasenka Đaković, zamenica predsednika Skupštine grada.

Ona je objasnila da se na današnjem okruglom stolu neće govoriti samo o nasilju nad ženama, nego i o svim drugim oblicima nasilja i istakla da se kampanja „16 dana aktivizma“ sprovodi već nekoliko godina i da je dovela do mnogih pozitivnih rezultata u smislu od podizanju svesti, do toga da su se na nacionalnom nivou mnogi akti i zakoni promenili, doneti su neki protokoli i generalno, prema njenim rečima, povećao se nivo efikasnosti u borbi protiv nasilja.

„Na današnjem okruglom stolu rezgovarali smo o problemima koji se dešavaju na terenu i sa čime se to susrećemo, podelili smo iskustva i informacije. Naš krajni cilj jeste da donesemo jednu zajedničku strategiju koja bi podigla svest građanima o ovoj problematici, donela osećaj sigurnosti žrtvama, odnosno poverenje u sistem, jednostavno da žrtve kada nazovu nadležnu instituciju znaju da će biti adekvatno zaštićeni. Želimo da smanjimo broj slučajeva svih oblika nasilja na teritoriji Grada Sremska Mitrovica“, rekla je Đaković.

Snežana Stanisavljević, direktorica Centra za socijalni rad „Sava“ dodala je da se teži ka tome da se u našoj zajednici stvori nulta toleranciju na nasilje, odnosno da se pokuša objasniti Mitrovčanima da je njihova obaveza da svaku vrstu nasilja prijave nekoj od nadležnih institucija ili nekoj drugoj osobi koja će nasilje prijaviti umesto njih.

Statistički podaci, koje je iznela Stanisavljević, govore da se u Gradu Sremska Mitrovica konstantno povećava broj prijava nasilja, pa tako samo u odnosu na prošlu godinu broj prijava je uvećan za preko 50%. Zaključno sa današnjim danom na teritoriji Grada broj prijava nasilja je oko 300, kako porodičnog nasilja, tako i nasilja nad ženama. Broj prijava zlostavljanja i zanemarivanja dece je 41.

„Žene se sve više odlučuju da prijave nasilje, znači da su osnažene, da su jače, hrabrije, da veruju više institucijama. Ono što je bitno jeste funkcionisanje lokalne mreže institucija u borbi protiv nasilja, mi možemo da kažemo da već nekoliko godina kvalitetno radimo, radimo iz godine u godinu sve bolje i bolje i da se rad mreže oslanja pre svega na rad policije, centra za socijalni rad, tužilaštva, kao i drugih institucija“, rekla je Stanisavljević.

Prema njenim rečima u Sigurnoj kući u Sremskoj Mitrovici trenutno boravi 5 žena i desetoro dece. Sva deca koja su u sigurnoj kući idu u školu, a od naredne godine će i deca predškolskog uzrasta imati mogućnost da borave u vrtićima. Ekonomsko osnaživanje žena je, ističe Stanisavljević, takođe vrlo bitno pitanje na kojem će se raditi u narednom periodu, kako bi žene smeštene u sigurnoj kući ostvarile finansijsku samostalnost i stabilnost.

Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država širom sveta.

Kampanja počinje 25. novembra na Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama , a završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Kampanja „16 dana aktivizma“ obuhvata 5 datuma koji povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

24. decembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
01. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a
03. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
06. decembar –Godišnjica Montrealskog masakra
10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.

You may also like