Sremska Mitrovica – Mali Abid čiji su majka i otac u potrazi za boljom i sugurnijom budućnošću krenuli iz ratom zahvaćene i razorene Sirije, sasvim neočekivano rođen je u jednom malom gradu na tom dugom putu, rođen je u Sremskoj Mitrovci.

Bez većih problema i komplikacija u subotu, 24. oktobra u 17:30 časova Amal Kalifa rodila je zdravu bebu tešku 3.350kg.

Sama, uplašena, sa groznicom Amal je stigla u sremskomitrovačko porodlište kolima htne pomoći iz Šida, njen muž i troje dece ostali su na granici sa Hrvatskom. Bez svoje porodice, bez ikog pozntog, bez bilo koga ko govori istim jezikom kao ona Amal nije želela da se porodi, već samo da nastavi svoj put dalje, međutim Abid nije želeo da čeka.

Amal u devetom mesecu trudnoće, zajedno sa svojim mužem i troje maloletne dece stigla je u Šid i granicu sa Hrvatskom autobusom iz Preševa. Na prve znake da će porođaj vrlo brzo da se desi iz Šida Amal su hitno prevezli u porodilište u Sremskoj Mitrovici.

8

Momenat kada je shvatila da će se po prvi put otkako su izbegli iz Sirije razdvojiti od svoje porodice, prema rečima Amal, bio je jedan od najtežih u njenom životu. Njena najveće briga u tom trenutku nije bio porođaj, već briga da li će njena porodica, njena deca biti bezbedna.

“U jednom trenutku sam bila toliko uplašena da čak nisam uopšte želela da se porodim, već samo da nastavim put. Jako je teško kada ne znaš ni gde ideš, ni šta će se dalje sa tobom desiti, a pri tom si sam u tuđoj zemlji i odvojen od porodice”, rekla je Amal.

Ona je objasnila da porođaj sam po sebi zna biti teško iskustvo, a uz činjenice da niko od njene porodice neće biti pored nje, da je u nepoznatom gradu, okružena nepoznatim ljudima, da postoji jezička barijera celu tu situaciju učinilo još težom, međutim zahvaljujući osoblju koje joj je ulilo poverenje i nadu da će sve proći u najboljem redu, Amal kaže da je uspela je da se umiri.

O tome koliko je medicinsko osoblje mitrovačkog porodilišta pomoglo porodilji iz Sirije najbolje govori ona sama, od Amal samo reči zahvalnosti su se mogle čuti.

„Najteže i je bilo što sam se porodila, a niko od moje porodice nije bio uz mene, međutim ovde mi je pružena sva potrebna pomoć, pažnja i nega i tada sam shvatila da nije bitno što ne poznajem ove ljude dokle god oni žele da brinu o meni i da mi pruže pomoć“, za kraj rekla je Amal.

3

Ispred lokalne samouprave Amal su u porodilištu posetili zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice, Tomislav Janković i načelnik Gradske uprave za zdravstvenu, socijalnu i zaštitu životne sredine, Željko Novaković koji su tom prilikom doneli i prigodan poklon paket koji će kako majci, tako i bebi biti vrlo koristan u narednom period.

“Došli smo da se uverimo da je sa majkom i bebom sve u redu i zaista jeste, ona je srećna, a porodica je ponovo na okupu. Ovim malim gestom samo smo hteli da pokažemo da smo kao država i kao lokalna samouprava uvek maksimalno spremni da pomognemo celim tokom ove izbegličke krize. Država Srbija, pa i lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica ulažu velike napore da svim izbeglicama pomogu i da im zajedno omogućimo da ove teške trenutke na što bolji mogući način previzađu”, prilikom posete rekao je Janković.

Načelnik Novaković je potvrdio da je porođaj protekao u najboljem redu zahvaljujući stručnosti medicinskog osoblja Opšte bolnice Sremska Mitrovica.

7

“Ispred grada, a u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice spremili smo prigodan poklon paket godpođi Amal koji će za prvu ruku sigurno biti od velike pomoći za ovu porodicu. Zahvalio bih se svom osoblju zdravstvenog centra Sremska Mitrovica i izrazio nadu da će se u sličnim prilikama ukoliko bude potrebe reagovati kao i u ovoj”, rekao je načelnik Novaković.

4

Možda Vam se svidi i