Sremska Mitrovica – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici, nastavljajući rad na suzbijanju nezakonitosti u privrednom poslovanju, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Sremskoj Mitrovici, uhapsili su M. B.(1967), bivše odgovorno lice AD „Pinki“ Sremska Mitrovica, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni M. B se tereti da nije, od 2. juna 2011. do 28. februara 2015. godine, izvršio službenu dužnost popisa i utvrđivanja imovine stečajnog dužnika, već je iskoristivši službeni položaj, putem javne licitacije izdao u zakup zemljište u društvenoj i državnoj svojini, iako ovaj tip svojine ne može biti deo stečajne mase i predmet raspolaganja stečajnog upravnika. Sumnja se da je M. B. površine zemljišta izdatog u zakup umanjivao prilikom zaključenja ugovora sa zakupcima, čime je umanjio dobit i na taj način naneo štetu stečajnom dužniku i pribavio protivpravnu imovinsku korist za ukupno 17 zakupaca poljoprivrednig zemljišta u ukupnom iznosu od 25.496.461,40 dinara.

zatvor

Izdavanjem određenih parcela zemljišta bez licitacije, osumnjičeni M.B. je AD „Pinki“ u stečaju oštetio za 976.251,36 dinara, nefakturisanjem prispelih obaveza pojedinih zakupaca za 3.935.386,04 dinara, a isplatom određenih lica za navodno obavljene poslove koji nisu stvarno izvršeni, za još 1.127.500,00 dinara.

M.B. je kao službeno lice, bez dokaza o pravnom osnovu i dokaza o izvršenim uslugama i prometu sredstava, priznao fiktivna potraživanja preduzeća „Ćipeks“ d.o.o iz Beograda, u ukupnom iznosu od 262.435.879,20 dinara, na štetu stečajne mase, čime je oštetio prava ostalih poverilaca AD „Pinki“.

Osumnjičeni je svojim postupcima za druga lica pribavio protivpravnu imovinsku korist, a AD „Pinki“ u stečaju naneo materijalnu štetu u ukupnom iznosu od 293.971.478 dinara.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva, osumnjičeni je zadržan i u zakonskom roku će biti priveden na saslušanje.

Možda Vam se svidi i