Sremska Mitrovica – U Parizu, 30. novembra održaće se presedavanje 21. Konferenciji UN o klimatskim promenama (COP 21), tim povodom i u Srbiji se realizuje niz aktivnosti, kako bi se javnosti u što većoj meri skrenula pažnja o značaju i posledicama klimatskih promena.

Tim povodom Ambasada Francuske i Grad Kragujevac u subotu, 3. oktobra organizovali su konferenciju pod nazivom “Lokalne zajednice – ključni akteri u bori protiv klimatskih promena u Srbiji”. Grad Sremsku Mitrovicu na ovoj konferenciji predstavljao je zamenik gradonačelnika, Tomislav Janković, koji je izlagao na temu „Prilagođavanje na klimatske promene: mere prevencije od prirodnih katastrofa na lokalnom nivou“. U okviru svoje prezentacije Janković je učesnicima konferencije prikazao film o dešavanjima u Sremskoj Mitrovici neposredno i za vreme majskih poplava 2014. godine.

tomislav jankovic

“Na konferenciji koja je održana u Gradu Kragujevcu, u ime Grada sam predstavio film o poplavama 2014. godine gde sam širu javnost upoznao sa događajima koji su bili u Sremskoj Mitrovici neposredno i za vreme majskih poplava. U nastavku prezentacije predstavio sam mere prevencije od poplava u smislu osposobljavanja kanalske mreže, čišćenja kanala, generalno uređenje čitave kanalske mreže na teritoriji grada Sremska Mitrovica”, rekao je Janković.

Janković je objasnio da je na konferenciji bilo govora i o dobro ostvarenoj međunarodnoj sradnji Grada Sremske Mitrovice sa Republikama Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom kroz pisanje i realizaciju zajedničkih projekata.

„Ambasadorka Francuske u Srbiji, gospođa Kristin Moro je pokazala veliko interesovanje za saradnju između Grada Sremske Mitrovice i Ambasade u raznim oblastima, kao što su kultura, sport i zaštita životne sredine. Sa gradonačelnikom Nikolićem sam dogovorio da u budućnosti zajedno konkurišemo kod evropskih fondova sa zajedničkim projektima, ali i da napravimo jedan radni sastanak na kojem ćemo da razmenimo iskustva na nivou lokalnih zajenica”, rekao je Janković.

Prema rečima Jankovića konferencija u Kragujevcu bila je dobra prilika da se ostvare kontakti, kako bi se u narednom periodu razvila sradnja između lokalnih samouprava međusobno, ali i sa Ambasadom Francuske u Srbiji.

Možda Vam se svidi i