Sremska Mitrovica – Juče je održana sednica Skupštine Srbije na kojoj su poslanici usvojili 14 zakona, među njima i Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Za usvajanje ovog zakona glasalo je 140 poslanika, dok je samo njih četvoro bilo protiv.
Njegovim usvajanjem trebalo bi da se omogući da se troškovi svedu u održive okvire sa optimalnim brojem zaposlenih u javnom sektoru, čime bi se unapredila efikasnost javne uprave.

Zakon obuhvata zaposlene u celom javnom sektoru, ali su iz ovog akta izuzeta javna preduzeća čiji je osnivač država.

skupstina-srbije-1381957957-382283

U Sremskoj Mitrovici, u prvoj polovini jula meseca, načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove, Miroslav Jokić održao je prvi radni sastanak sa predstavnicima svih gradskih, odnosno opštinskih uprava Srema na kojem su razgovarala o tada tek nacrtim Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Jokić je tada rekao da što se tiče broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi Grada Sremska Mitrovica on se nalazi u okviru maksimalnog broja zaposlenih zakona koji je donet 2009. godine i da u lokalnoj samoupravi Grada Sremska Mitrovica ima prostora za zapošljavanje što to je rezultat jedne odgovorne politike čelnih ljudi.

Lokalnim samoupravama koje ne budu poštovale ograničenje u maksimalnom broju zaposlenih, privremeno će biti uskraćeni transferi iz budžeta.

Zakonom je previđena novčana kazna od 120.000 do 150.000 dinara za prekršaj rukovodiocu organizacionog oblika ako, suprotno odredbama ovog zakona, zaposli odnosno radno angažuje lice, odnosno ako izvrši isplatu zarade, odnosno plate u masi koja je viša od one do koje se dolazi sprovođenjem racionalizacije u obimu utvrđenom ovim zakonom.

Možda Vam se svidi i