Milijana Nikolić, brilijantan mecosopran rodom iz Sremske Mitrovice, 9. oktobra debitovala je u njujorškoj Metropolitan Operi ulogom Giovanna Seymour u operi Donizetti-ja “ Anna Bolena”.

U ovoj predivnoj produkciji koja je prvo predstavljena u Metropolitanu 2011. godine, a koju je dirigovao Marco Armiliato i rezirao Sir David McVicar, takođe su učestvovali Sondra Radvanovsky (Anna), Tamara Mumford (Smeaton), Ildar Abdrazakov (Henry VIII), David Crawford (Rochefort), Taylor Stayton (Percy), i Gregory Schmidt (Hervey).

theaureview.com

theaureview.com

Karijera Milijane Nikolić je svestrano razvijena, i osim u Metropolitenu, ona ove sezone peva angažmane u Australiji (Carmen i Eboli u operi Don Carlo), kao i Dalilu u Tokiju. Milijana je poznata po ulozi Carmen, koju je osim u Beogradu, pevala u Australiji, Finskoj, a kao prva zamena i u Metropolitenu. Pevala je Amneris u operi Aida u Mičigenu, Sidneju, Melburnu, Brizbejnu, i Novom Zelandu. Takođe je nastupala u operskim kućama Italije, La Scala, Genoa, Bergamo, Sardinia, Catania, a i u gradovima dalekog istoka, Seul, i Hong Kong.

Milijana Nikolić je u ulozi Giovanne, sledece žene kralja Henrija, pokazala muzikalnost, odličnu vokalnu tehniku, siguran scenski nastup, i emotivnu posvecenost karakteru. Posebno je bila upecatljiva u duetima sa Annom i Henrijem, a narocito u svojoj najvećoj numeri, ariji iz drugog čina “In questa fiamma indomita”. Duet sa Annom na pocetku drugog čina, u kome Giovanna prizna kraljici da će je na tronu naslediti, je bio vrlo dirljiv i upečatljiv, u publika je tu u velikoj meri pozdravila i aplauzom nagradila obe umetnice. Milijana je vrlo slobodna i prirodna na sceni i obdarena je izražajnim licem, tako da je emotivni svet karaktera jednako prenosila publici glasom i glumom. Jos je vazno navesti da je Milijana imala samo muzićke probe, ali da na samu scenu nije izašla sve do danas, pošto je do večerašnje predstave ulogu Giovanne pevala Jamie Barton.

Milijanu Nikolić možete čuti u Beogradu, 4. februara 2016. godine, u velikoj sali Kolarca, kada ce sa svojim mužem, tenorom Rosario LaSpina, sopranom Dušicom Bijelić, baritonom Nikolom Mijailovićem i pijanistom Đorđem Nešićem izvesti operski gala koncert.

IZVOR: B 92

Najava – New York Times

★ ‘Anna Bolena’ (Friday and Tuesday) The formidable American soprano Sondra Radvanovsky triumphs in the arduous title role of Donizetti’s “Anna Bolena,” returning to the Metropolitan Opera in David McVicar’s 2011 production. With flawless coloratura technique, earthy sound and uncanny control of colorings and vibrato, she gives an intense yet vulnerable portrayal of Anna (Anne Boleyn), King Henry’s ambitious, doomed queen. The whole cast is strong, especially the rising-star mezzo-soprano Jaime Barton as Giovanna (Jane Seymour), and the bass Ildar Abdrazakov as the king. The tenor Taylor Stayton takes over the role of Lord Percy. (The Serbian mezzo-soprano Milijana Nikolic, in her Met debut, sings Giovanna for Friday’s performance.) At 7:30 p.m., Metropolitan Opera House, Lincoln Center, 212-362-6000, metopera.org. (Tommasini)

Možda Vam se svidi i