Sremska Mitrovica – BIRN Srbija i NALED zajedno sa gradskom upravom Sremske Mitrovice realizuju projekat „Participativno budžetiranje“ (PB), koji podrazumeva uključivanje građana, organizacija civilnog društva (OCD), privrede, medija i drugih zainteresovanih strana u budžetski proces. Cilj projekta je povećanje transparentnosti rada lokalnih samouprava i promocija opština i gradova kao dobrih mesta za privredni razvoj i privlačenje investicija.

 

 

uk

Kako bi se definisali prioriteti lokalnih zajednica koji treba da postanu deo novih godišnjih budžeta za 2016. godinu, lokalna samouprava Sremske Mitrovice sprovešće istraživanje među građanima.

Proces učešća građana u odlučivanju o najvažnijem dokumentu jedne zajednice podrazumeva udruživanje svih aktera koji mogu doprineti što kvalitetnijoj i transparentnijoj raspodeli javnih novčanih sredstava.

Grad Sremska Mitrovica prepoznao je potrebu za realizacijom ovog procesa na svojoj teritoriji i uprava grada realizuje projektne aktivnosti, koje vode do uključivanja prioriteta onako kako ih vide građani, u lokalni budžet za 2016. godinu.

Da li gradu trebaju nova parkirališta za bicikle, atraktivnija kulturna ponuda, uređen park, smeštaj za pse lutalice ili nešto drugo? U ovoj fazi projekta planirano je prikupljanje različitih inicijativa i predloga projekata koji mogu doprineti razvoju grada.

Vaši predlozi na ovaj način imaju šansu da se nadju na listi prioriteta za koje će glasati građani/ke Sremske Mitrovice, a koji će biti finansirani iz budžeta grada u 2016. godini u okviru projekta Participativno budžetiranje.

Šta je potrebno da uradite?

Ukoliko imate ideju za projekat koji može život u Sremskoj Mitrovici učiniti kvalitetnijim i lepšim, formular za predloge možete popuniti i predati u Gradskom uslužnom centru kao i u mesnim zajednicama u naseljenim mestima.

Vaše ideje za projekat treba da se odnose isključivo na objekte, odnosno potrebe koje su u nadležnosti lokalne samouprave, jer se i finansiranje obezbeđuje isključivo iz sredstava budžeta grada.

Proces je zamišljen tako da građani do 23. oktobra putem stranice www.sremskamitrovica.rs, preuzmu dokument (formular) i nakon toga popunjen formular pošalju na email adresu gradsm@sremskamitrovica.org.rs ili da se štampana verzija preda u Mesnoj zajednici ili Gradskom uslužnom centru.

ukljuci
Da li gradu trebaju nova parkirališta za bicikle, atraktivnija kulturna ponuda, uređen park, smeštaj za pse lutalice ili nešto drugo?

U ovoj fazi projekta planirano je prikupljanje različitih inicijativa i predloga projekata koji mogu doprineti razvoju grada.

UPITNIK MOŽETE SKINUTI I OVDE: SMitrovica_webupitnik

23. oktobra nakon zaključenja perioda prikupljanja predloga u sklopu projekta, formiraće se lista najtraženijih predloga koje su građani dostavili i građani će tada moći da glasaju za predloge na listi koje budu smatrali da su najpotreniji Gradu.

Možda Vam se svidi i