Sremska Mitrovica – Nakon prošlogodišnjih majskih poplava tri tačke na savskom nasipu u Sremskoj Mitrovici pokazale su se kao kritične. Te tri tačke nalaze se kod Drvnog kombinata i u ulicama Promenada i Svetozara Miletića, a radovi na njihovoj sanaciji počeli su zvanično pre nekoliko dana.

„Tokom prošlogodišnjih poplava uvideli smo nekoliko kritičnih tačaka na nasipima u Sremskoj Mitrovici i upravo iz tog razloga rešili smo da do kraja ove godine, tačnije do decembra meseca pokušamo da ih saniramo, odnosno rekonstruišemo“. Ovi radovi su, da tako kažem, samo jedan početak pripreme i uređenja savskih nasipa kako u budućnosti ne bi imali više problema sa njima“, rekao je Vladimir Petković, načelnik Gradske uprave za za urbanizam, komunalne i inspekcijske poslove Grada Sremska Mitrovica.

777777777777777

On je dodao da je lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica obezbedila i sredstva za postavljanje montažnih pokretnih talpi koje će doprineti podizanju visine nasipa, a koje neće narušavati estetski izgled samog nasipa.

„Gledaćemo da i samu površinu na nasipu uredimo da bude prohodna celom svojom dužinom za saobraćaj“, za kraj rekao je Petković.

Direktor Vodoprivrednog preduzeća “Sava”, Slavko Dubljević je objasnio je će na naspiu kod Drvnog kombinata biti prezidano, pojačano i zaliveno oko 5000 metara kvadratnih nasipa, koji će nakon toga biti otporniji na vodu.

2222222222222

„Radovi su počeli pre nekoliko dana, a trebali bi da budu završeni pre Nove godine sve u zavisnosti od vremenskih uslova. Planiramo da između 150 i 200 kvadrata metara dnevno utvrde da zidamo“, rekao je Dubljević.

On je takoše objasnio da će se radovi izvoditi u fazama, tako da ni u jednom trenutku neće biti ugrožen ni nasip ni Sremska Mitrovca.

Uporedo sa radovima na nasipu kod Drvog kombinata u toku su i radova na sanaciji crpne stanice koja se nalazi u ulici Svetozara Miletića, takođe oštećenoj tokom majskih poplava 2014. godine.

“U toku su radovi na staroj crpnoj stanici koja je oštećena tokom prošlogodišnjih poplava i desilo se da je voda probila na ovom delu mitrovačkog keja. Postojeći temelj je oštećen, a tu su se nalazile i stare cevi koje smo morali da izvadimo jer nisu imale nikakvu funkciju. Trenutno se radi sabijanje terena nakon kojeg će uslediti betoniranje”, rekao je Dubljević. U okviru istih radova, urađena je drenaža parkinga koji se nalazi ispred Gradske plaže u Sremskoj Mitrovici.

777777777777777

Dubljević je dodao i da je trenutno u toku premazivanje dela keja koji se nalazi kod nekadašnjeg restorana “Brioni” specijalnom masom koja će sprečiti probijanje vode, a postaviće se i takozvani Dunav blokovi.

Ukupna vrednost radova na sanaciji tri kritične tačke na savskom nasipu je nešto viša od 37 miliona dinara bez PDV-a. Sredstva su obezbeđena iz budžeta Pokrajine, odnosno Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“, dok je glavni izvođač radova je Vodoprivredno preduzeće „Sava“ iz Sremske Mitrovica.

Možda Vam se svidi i