Sremska Mitrovica – Prema informacijama iz Zavoda za zdravkje Sremska Mitrovica, epidemiološka situacija na teritoriji Srema je stabilna. Za sada se registruju zarazne bolesti karakteristične za ovaj period godine.

Na osnovu rezultata epidemiološkog nadzora nad groznicom Zapadnog Nila, u Sremu nisu registrovani slučajevi obolevanja od ove bolesti, navodi se u zvaničnom saopštenju Zavoda.

1_komarac

Osnovne kliničke i epidemiološke karakteristike ovog oboljenja:
Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor (prenosilac) je Culex pipiens, vrsta komarca odomaćena i kod nas, a glavni rezervoari su razne vrste ptica u kojima se virus održava.

Više 80% zaraženih ovim virusom nema nikakve tegobe, a kod malog procenta zaraženih simptomi podsećaju na simptome gripa (naglo povišena telesna temperatura, glavobolja, grlobolja, bolovi u leđima, mišićima, zglobovima, umor, blag prolazni osip, uvećanje limfnih čvorova i sl). Od pojedinih osoba dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, koji zahteva hospitalizaciju. Nakon preležane bolesti često ostaju posledice (sekvele)-umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, depresija i sl.

Možda Vam se svidi i