Sremska Mitrovica – U školama u kojima prosvetni radnici štrajkuju, pripremna nastava za polaganje male matrure neće se održavati.

Pored priprema za polaganje male mature, prosvetari neće održavati ni sednice odeljenskih i nastavničkih veća, a kako je Dobrila Gmizić, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Sremske Mitrovice i član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, ranije za Ozon radio rekla u dnevnik rada će se upisivati srazmerni deo časova za koliko je plata umanjena. Taj postupak će dovesti do toga da nakon završetka školske godine fond časova neće biti ispunjen, a samim tim i kraj školske godine neće biti regularan.

Prosvetari takođe neće držati dopunsku i dodatnu nastavu, ali ni pripreme za takmičenja. Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije napominju da prosvetari ne moraju da učestvuju u realizaciji ekskurzija, da održavaju roditeljske sastanke, kao ni da obavljaju poslove u vezi sa stručnim usavršavanjem, mentorskim radom i sportskim aktivnostima učenika.

strajk

Prosvetari, takođe nemaju obavezu da se angažuju u realizaciji sportskih, rekreativnih i kulturnih aktivnosti učenika, u poslovima pripreme za obrazovno-vaspitni rad, poslovima u vezi sa unapređivanjem obrazovno-vaspitnih aktivnosti i ostvarivanjem stručno-pedagoških aktivnosti škole.

U Sremskoj Mitrovici u štrajku su i dalje sve škole izuzev srednje medicinske škole “Draginja Nikšić” i dela prosvetara u Prehrambeno hemijskoj i šumarskoj školi.

Možda Vam se svidi i