U ponedeljak, 12. januara, biće održan sastanak četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti, na kojem će biti doneta odluka o nastavku štrajka u školama u Srbiji.

U školama u Vojvodini drugo polugodište počinje 15. januara.

strajk

Štrajk nastavnika, koji je počeo 17. novembra, trenutno miruje zbog raspusta, a još nema najava da li bi sindikati mogli da se uskoro sastanu sa ministrom prosvete ili predsednikom vlade.

Prema podacima sindikata, u zakonskom štrajku, skraćenjem časova na 30 minuta, nalazi se oko 1.000 škola širom Srbije i oko 75 odsto zaposlenih u prosveti. Održan je i jedan celodnevni štrajk, 22 decembra.

Iz sindikata podsećaju da nijedan zahtev prosvetnih radnika nije ispoštovan, ali da među sindikatima postoji dobra volja za nastavak pregovora iako druga strana očigledno ne pokazuje dobru volju da se problem reši.
Predstavnici reprezentativnih sindikata traže sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ne odustaju od zahteva da prosvetnim radnicima bude isplaćivana materijalna pomoć do 4.500 dinara dok se ne uvedu platni razredi u ceo javni sektor.
Prvo polugodište u školskoj 2014/2015. godini je završeno 31. decembra, a prema podacima prosvetnih vlasti, od ukupno 1.768 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, odeljenska veća su održana i učenicima su ocene zaključene u 1.668 škola, što je 94 odsto.

Odeljenska veća nisu verifikovala ocene u 103 škole ili šest odsto, ali se pretpostavlja da je taj posao ipak završen u skoro svim školama 5. januara. Procene Ministarstva prosvete su da će na kraju u samo 14 škola u Srbiji ocene biti pod znakom pitanja.

Možda Vam se svidi i