Sremska Mitrovica – U nedelju, 21. juna, u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače i poslovne infomratičare – Sirmium u Sremskoj Mitrovici održaće se dvanaesti po redu festival ukrajinske kulture “Kalina”.

Prema rečima organizatora, sve posetioce festivala čeka opsežno predstavljanje ukrajinske kulture, od etno izložbe, preko koncerta na kojem će biti predstavljene igre i pesme iz Ukrajine kako u solističkim, tako i u grupnim izvođenjima, pa do ukrajinske tradicionalne kuhinje.

Festival zvanično počinje u 16:00 časova otvaranjem etno izložbe, a 17:00 časova sledi koncert ukrajinske narodne pesme. od 18:00 do 19:00 časova posetiocima festivala će se pružiti prilika da uživaju u ukusima ukrajinske tradicionalne kuhinje, dok je svečani koncert zakazan za 19:00 časova.

kalina

Na ovom koncertu će učestvovati UKC “Kobzar” iz Novog Sada, KUD “Ivan Senjuk” iz Kule, KPD “Karpati” iz Vrbasa, UKUD “Kalina” iz Inđije i mitrovački DNUK “Kolomejka”.

Gosti festival koji će ove godine nastupiti su folklorni ansambl “Divocvit” i ansambl narodne muzike “Brevis” iz Ukrajine, umetničko društvo “Moloda nadija” iz Rumunije , UU “Kozak” iz Bosne i Hercegovine, kao i hrvatsko UKPD “Ivan Franko”.

Festival koji se po treći put održava u Sremskoj Mitrovici organizuje Nacionalni savet ukrajinske nacionalne manjine u Srbiji uz tehničku organizaciju Društva za negovanje ukrajinske kulture “Kolomejka” iz Sremske Mitrovice.

Realizaciju festivala pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Vlada AP Vojvodine, Pokrajinski sekreterijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine dok su medijski pokrovitelji NIU “Ridne slovo” i RTV Vojvodina.

Možda Vam se svidi i