Sremska Mitrovica – Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije otkrili su krivolov na lokaciji „Milekića salaš“ kod Sremske Mitrovice, saopštilo je danas to društvo.

Uz pomoć pokrajinskih inspektora za zaštitu životne sredine i šumarsko-lovne poslove otkrivena je naoružana grupa lovaca sa psima, koja je koristila zakonom zabranjene elektronske vabilice za prepelice, navodi se u saopštenju.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica naveli su da odgajivač pasa ptičara iz Sremske Mitrovice u okolini svog grada godinama krivolovi prepelice koristeći u lovu zabranjena sredstva.

vabilica
Foto: RTV

„Koliko je bahat u tom krivičnom delu pokazuje činjenica da već četiri godine nakon brojnih nezakonitih lovova na internet postavlja video snimke koji ukazuju na krivicu“, naveo je Milan Ružić iz tog društva, dodajući da su u nezakonit lov pošli i poznati mitrovački lekar i advokat.

„Naravno, kao po pravilu niko od njih nije želeo da prizna kome pripadaju vabilice i ko je odgovoran za njihovo korišćenje u lovištu. Očigledno je da veliki broj lovaca potpuno ignoriše apele iz nadležnog ministarstva, lovačkih saveza i medija da prestanu sa korišćenjem vabilica“, istakao je Ružić.

Aktivisti Društva naveli su da su inspektori, uz podršku sremskomitrovačkih policajaca, legitimisali lovce i proverili neophodnu dokumentaciju, a ustanolvljeno je nekoliko propusta u organizaciji lova poput nedostajućih oružanih listova i ispravnih lovnih dozvola i karata.

„Apelujemo na lovačka udruženja, lovne inspektore, lovce, zemljoradnike i sve ostale koji se kreću u prirodi da nam prijave sve slučajeve krivolova. Prećutkivanje i odobravanje ovog krivičnog dela ide na štetu svih nas“, poručili su iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Izvor: RTV

Možda Vam se svidi i