Direktorka novinske agencije Tanjug Branka Đukić saopštila je članovima kolegijuma i predstavnicima sindikata te kuće da je Tanjug sa 31. oktobrom zvanično prestao da postoji i da se briše iz registra Agencije za privredne registre, a da će zaposleni dobiti otpremnine, potvrđeno je od više izvora iz te agencije.

 

 

 
tanjug_logo_tacno

Prema nezvaničnim informacijama, agencija će raditi još samo do kraja ovog meseca. – Zvanično nismo obavešteni, ali nezvanično smo dobili informaciju da je agencija Tanjug zvanično prestala da postoji i da će zaposlenima biti isplaćena oktobarska plata, kao i da će svi zaposleni dobiti otpremnine po zakonu. Visina otpremnine još nije definisana, jer ima različitih rešenja i sve to mora da se uskladi, kaže za Danas Marko Dragišić, predsednik sindikata Tanjuga i dodaje da će oko 180 zaposlenih biti upućeno na biro rada.

Na pitanje da li su tačne informacije da se gasi Tanjug da bi sa radom otpočela nova agencija pri Vladi sa mnogo manje zaposlenih, Dragišić odgovara da nema takvu informaciju, ali da ima saznanje da bi Vlada Srbije na sednici trebalo da raspravlja o Tanjugu. U Ministarstvu kulture i informisanja niko nije odgovarao na pitanja ko je doneo odluku o gašenju Tanjuga i zašto zaposlenima nisu ponuđene besplatne akcije kao što je predviđeno zakonom za sve državne medije za koje ne bude bilo zainteresovanih kupaca u procesu privatizacije.

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da je zaprepašćeno što nije omogućeno da zaposleni u agenciji Tanjug, kao i ostali zaposleni u medijima, ostvare pravo na prenos kapitala bez naknade. Po tumačenju koje je UNS nezvanično dobio iz Vlade, prestankom važenja Zakona o novinskoj agenciji Tanjug, u ponoć 31. oktobra 2015. godine, formalno-pravno prestala je da postoji nacionalna novinska agencija, pa i sva prava na prenos kapitala bez naknade na koji bi zaposleni do tada imali pravo.

Rok za privatizaciju 73 medija istekao je 1. novembra, a nove vlasnike dobilo je njih 36. Ostali mediji, za koje nije bilo zainteresovanih, trebalo bi da u narednih mesec dana ponude besplatne akcije zaposlenima. Ukoliko oni te akcije odbiju, kako nalaže zakon, taj medij se gasi.

Možda Vam se svidi i