Sremska Mitrovica – Danas se širom sveta, Srbije, pa i u Sremskoj Mitrovici obeležava Svetski dan deteta. Ovaj dan je savršena prilika da razmislimo, pa i uradimo nešto dobro, ne samo za sopstvenu decu, nego za sve mališane ovog sveta.

Lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica pridružila se obeležavanju Svetskog dana deteta tako što je raspisala literarni konkurs na temu „Imam pravo da maštam – ja sam gradonačelnik“ za učenike drugog razreda svih osnovnih škola na teritoriji Grada.

deca2

Tema konkursa je šta bi osmogodišnjak promenio u gradu da bude lepše mesto za decu, kako bi štitio prava i koja su to nova prava koja bi uveo da je prvi čovek Grada i da svi „moraju da ga slušaju“.

Autor najboljeg rada će imati priliku da jedan dan provede radeći kao gradonačelnik, da učestvuje na sastancima, da možda donese neku odluku, da predloži i ukaže šta to mi odrasli treba da uradimo da bi oni, na kojima ostaje ovaj grad, iskoristili najveće pravo koje im je dato – uživanje u detinjstvu.

Svetski dan deteta ili Međunarodni dan deteta je godišnji međunarodni praznik, koji se slavi 20. novembra.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je odluku o ovom prazniku donela 1954. godine. U svim državama sveta slavi se istog dana.

Cilj praznika je da promoviše druženje i razumevanje među decom, kao i dobrobit dece u svetu. Danas treba da se podsetimo i obaveza koje imamo prema najmlađima i problema sa kojima se mališani suočavaju.

Možda Vam se svidi i