Sremska Mitrovica – Nizom različitih aktivnosti u Sremskoj Mitrovici biće obeležen Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti, 14. novembar.

Jednu od aktivnosti danas je realizovala Gradska uprava za zdravstvenu, socijalnu i zaštitu životne sredine u saradnji sa Domom zdravlja Sremska Mitrovica i Društvom za borbu protiv šećerne bolesti Sremska Mitrovica koji su organizovali proveru zdravstvenog stanja za Mitrovčane.

Besplatna provera nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska, holesterola, triglicerida i bodi mas indeksa već tradicionalno organizovana je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici.

22

Ankica Jeftić, predsednica Društva za borbu protiv šećerne bolesti Sremska Mitrovica prilikom današnje akcije objasnila je da je jedan od glavnih ciljeva Društva buđenje svesti stanovništva o dijabetesu.
“Dijabetes je veoma progresivna bolest, a najveći problem kod nje je što većina stanovništa i ne zna da ima dijabetes, sve dok bolest ne dođe do faze kada se javljaju različite komplikacije”, objašnjava Jeftić i dodaje da je upravo zbog toga jako bitno sprovođenje ovakvih i sličnih akcija kako bi se oni koji su oboleli od dijabetesa, a da to ne znaju u što kraćem vremenskom period obratili svom izabranom lekaru kako bi dobili odgovarajuću terapiju pre pojave komplikacija koje ova bolest nosi sa sobom.

55

Do sada u okviru ovogodišnjeg obeležavanja svetskog dana borbe protiv dijabetesa Društvo za borbu protiv šećerne bolesti je organizovalo više edukativnih predavanja, jedno predavanje je bilo na temu dijabetička nefrologija, a održala ga je doktorka internista Anica Cvetičanin, drugo predavanje pod nazivom “Dijabetes samokontrola” održala je endokrinolog Jelica Malenković, a savetovanje stanovništva je organizovano kod lekara opšte prakse, doktorke Price.

33

“Kao i prethodnih i ove godine Gradska uprava za zdravstvenu socijalnu i zaštitu životne sredine u saradnji sa svim zdravstvenim institucijama na teritoriji celog Grada Sremska Mitrovica obeležava Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Dijabetes je podmukla i jedna od najopasnijih bolesti 21. veka iz tog razloga akcenat smo stavili na preventivno delovanju i sve institucije koje se bave zdravstvenom problematikom su uključene u ovu priču”, rekao je Željko Novaković, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu socijalnu i zaštitu životne sredine.

U svetu od dijabetesa boluje oko 366 miliona ljudi, u Srbiji ima oko 700 hiljada dijabetičara, u Vojvodini oko 270 hiljada, a u Sremskoj Mitrovici je registrovano oko 5000 ljudi koji boluju od ove bolesti.

Stručnjaci ukazuju i da će do 2025. godine broj obolelih u svetu narasti na 380 miliona, kao i da se svake godine 3,8 miliona smrtnih slučajeva može pripisati dijabetesu.

Možda Vam se svidi i