Sremska Mitrovica – Drugu godinu za redom, 14. februara, na dan Svetog Trifuna u sremskom selu Laćarku organizuje se istoimena manifestacija, „Sveti Trifun“.

Kao i prethodne i ove godine u okviru manifestacije tačno u podne biće održana svečana akademija i sečenje kolača u hramu Svetog Arhangela Gavrila, posle čega će se konjskim zapregama ići u vinograde koji će ovom prilikom biti osvešteni. Nakon osvećenja vinograda biće organizovana degustacija kuvanog vina i rakije.

SVETI TRIFUN1

Srpski pravoslavni vernici 14. februara slave Svetog Trifuna. Za njega se veruje da štiti sela i naselja od grada i poplava, odnosno da je čuvar vinograda i drugih useva od raznih štetočina. U vinogradarskim krajevima Vojvodine, Šumadije i Pomoravlja to je najveći vinarsko-vinogradarski praznik, jer je Sv. Trifun zaštitinik i slava vinogradara i gostioničara. Na taj dan, uz posebnu molitvu i blagoslov sveštenika, vinogradari po prvi put u novoj kalendarskoj godini, odlaze u vinograd i počinju da orezuju lozu u svojim vinogradima. “Valja se” da se na dan Sv. Trifuna poreže barem jedan čokot vinove loze u vinogradu. Veruje se i da Sv. Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i od tog dana sneg počne da se topi. Veruje se i da sa ovim danom počinje proleće, da se budi priroda i ljubav kod ljudi, a ako na Sv. Trifuna pada kiša, rodiće šljiva…

sveti trifun

Možda Vam se svidi i