Sremska Mitrovica – Pre nešto manje od mesec dana u Sremskoj Mitrovici održan je seminar u okviru pilot projekta pod nazivom “Razvojni centri Fudbalskog saveza Srbije”, a danas na fudbalskom terenu FK “Radnički” održan je i prvi u nizu pokazni trening u okviru ovog projekta.

Sam projekat namenjen je fudbalskim trenerima i omladinskim kategorijama, a njime se želi postići stvaranje fudbalskih akademija, kvalitetnih mladih igrača, ali i trenera.

Aleksandar Umetić, predsednik Fudbalskog saveza Grada Sremska Mitrovica rekao je da iz Saveza grada nastoje da opravdaju poverenje koje im je ukazao Fudbalski savez Srbije da se u njemu otvori jedan od razvojnih centara za obuku mladih igrača i trenera, i da je ovo savršena prilika da i jedni i drugi dosta nauče od stručnjaka koje im je FSS obezbedio.

pokazni trening2

“Naši treneri imaju priliku da kroz jedan savremeni pristup u metodici obuke mladih igrača – igorom do obuke, zaista puno nauče, kako oni sami tako i deca. Na ovim pokaznim treninzima trenerima će biti praktično prikazano kako da na najbolji mogući način kroz jedan zanimljiv sadržaj i igru obuče decu osnovnim elementima fudbalske tehnike i taktike”, rekao je Umetić.

O samom projektu “Razvojni centri Fudbalskog saveza Srbije” nešto više je rekao Igor Janković, direktor sektora za bazični fudbal Fudbalskog saveza Srbije.

“Kroz ovaj projekat želimo da radimo na stvaranju akademija koje će biti pre svega pokretači razvoja fudbala i stvaranja mladih fudbalera u jednom kontinuitetu i s druge strane da edukujemo trenere, stvorimo kontinuiranu edukaciju i da treneri sprovode jedinstven plan i program rada u svojim matičnim sredinama, tj u svojim klubovima. Dakle da svi radimo po istoj metodologiji, da imamo ista merila i da znamo na kraju ti merljivi rezultati šta nam govore i u kom pravcu treba da idemo”, rekao Janković.

pokazni trening3

On je objasnio da je Sremska Mitrovica odabrana da bude jedan od učesnika u projektu prvenstveno zato što je izražena zainteresovanost i interes grada u učestvovanju u projektu, ali i zato što je ostvarena dobra saradnja između FFS, Grada Sremske Mitrovice koji ima dugu i bogatu fudbalsku tradiciju i lokalnih fudbalskih klubova.

Projekat “Razvojni centri Fudbalskog saveza Srbije” namenjen je trenerima i mladim igračima, dečacima koji su podeljeni u dve starosne kategorije i to od 6 do 12 i od 12 do 15 godina. Njima će se od narednog pokaznog treninga pridružiti i devojčice.

Možda Vam se svidi i