Zbog držanja skraćenih časova od po 30 minuta prosvetni radnici mesečno će ostati bez 6.000 dinara, piše „Danas.“
Sibenik ,29.11.2012 - Strajk prosvjetnih radnika i medicinskih sestara i tehnicara
Kako list navodi, toliko će im u proseku biti smanjena plata od 19. februara, što je datum kada su dva od četiri sindikata potpisala sporazum sa vladom o prekidu protesta.
Prošlonedeljna najava Ministarstva prosvete da će se štrajkačima obračunavati plata samo za vreme koje drže nastavu već ima efekta.
Tako je, recimo, oko 10 odsto članova Foruma srednjih stručnih škola Beograda u ovom trenutku odustalo od štrajka, a predsednik sindikata Milorad Antić navodi da će se zbog straha od smanjenja plata taj broj verovatno povećati narednih dana.
On ipak ne očekuje da će se predsednici sindikalnih organizacija po školama povući, nakon što je ministarstvo saopštilo da će im ukinuti dodatak na platu za vršenje te funkcije, jer nisu potpisali poseban kolektivni ugovor. Antić ističe da su predsednici sindikata do 2008. tu funkciju obavljali volonterski, a da su zauzvrat bili oslobođeni dela nastave.
„Ako 5.000 dinara bude razlog da prekinu štrajk, oni ne treba da sede na tim mestima. Ljudi su u ovaj štrajk ušli sa rizikom i uz veliku verovatnoću da će im plata biti smanjena zbog toga što drže časove po 30 minuta. Ministar dosad nije primenjivao tu meru, ali sada pokušava da ucenama uguši štrajk“, smatra Antić, koji je i član štrajkačkog odbora ispred Sindikata radnika u prosveti Srbije.
Iz te sindikalne organizacije su poručili da, ukoliko ministar smanji plate zaposlenima koji su nastavili štrajk, školska godina neće moći da se završi dok se časovi ne nadoknade. A po nadoknadi časova, prosvetarima će morati da bude isplaćena oduzeta zarada.
Na komentar novinarke lista Danas da nastavnici nemaju obavezu da nadoknade časove ako su u zakonskom štrajku, Antić odgovara da su „đaci od početka štrajka izgubili ogroman broj časova, za koje je rečeno da će se nadoknaditi kroz dodatni i dopunski rad“.

Ako prosvetnim radnicima bude smanjena plata, te nadoknade neće biti, poručuje Antić.
U Sindikatu radnika u prosveti Srbije i Uniji sindikata prosvetnih radnika, koji su odbili da potpišu sporazum sa vladom, ukazuju da su prosvetnim radnici u poslednja tri meseca više puta smanjivane plate.
„Prvo je skoro polovini prosvetnih radnika umanjena zarada i do 13 odsto po osnovu novog obračuna minulog rada samo kod poslednjeg poslodavca. Potom je vlada svojim programom mera štednje umanjila zarade prosvetnim radnicima za 10 odsto. Nakon toga je ministar prosvete naložio direktorima škola da predsednicima sindikalnih organizacija ukinu dodatak za vršenje te funkcije koji im po Zakonu o radu i posebnom kolektivnom ugovoru pripada. Samo pet dana kasnije, usledio je novi nalog direktorima škola da prosvetnim radnicima koji su u zakonskom štrajku umanji zarade u nepoznatom procentu“, objašnjavaju sindikati.
O daljoj strategiji protesta članovi predsedništva Sindikata radnika u prosveti Srbije i Unije sindikata prosvetnih radnika i njihov zajednički štrajkački odbor raspravljaće na sutrašnjoj sednici.

Možda Vam se svidi i