Sremska Mitrovica – MMR vakcine protiv malih boginja, zauški i rubeola, stigle su u Srbiju, i u ponedeljak je počela njihova distribucija domovima zdravlja širom zemlje, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
Srbiji je isporučeno 33.000 jedinica te vakcine, a kako se navodi u saopštenju, do nestašice MMR vakcina u pojedinim opstinama u Srbiji, došlo je sredinom septembra zbog zastoja u isporuci usled problema u proizvodnji.

Nestašica ove vakcine evidentirana je i u sremskim domovima zdravlja, a kako je za radio Ozon danas potvrđeno iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, MMR vakcine su stigle i u mitrovački zavod i u toku je njihova distribucija.

„Vakcine su stigle u ponedeljak i utrenutno je u toku njihova distribucija sremskim domovima zdravlja“, rekla je Dr Jasmina Jandrić Kočić, epidemiolog iz Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.
Ona je dodala da se u toku nestašice MMR vakcina, koja se desila sredinom septembra, Zavod zaista trudio da izvrši ravnomernu preraspodelu ovih vakcina, i da nisu nailazili na probleme u smislu nevakcinisanja dece.

„Na teritoriji Srema, deca su mahom vakcinisana, a i postoji period od tri meseca tokom kojeg deca mogu da prime ovu vakcinu. Vakcina sad ima dovoljno i njihov broj zadovoljava trenutne potrebe“, rekla je dr Jandrić Kočić.

Kako je ranije objasnila dr Jandrić Kočić, nije problem ni ukoliko neko dete bude i malo kasnije vakcinisano, ali najbolje bi bilo ispratiti kalendar imunizacije.

Upitana kakav je odziv na vakcinaciju MMR vakcinom, s obzirom na mnogobrojne špekulacije koje se šire društvenim mrežama o povezanosti MMR vakcine sa nastankom autizma, ova doktorka je rekla da je odziv u Sremu dobar i da ne nailaze na probleme prilikom vakcinacije dece.

„Zavod za javno zdravlje redovno vodi evidenciju o vakcinaciji i dece i odraslih. Kada je MMR vakcina u pitanju, mogu da kažem da je odziv u Sremu uvek bio dobar i sada je isto tako. Roditelji su oduvek imali poverenja u pedijatre i mislim da se ta situacija u Sremu nije promenila ni nakon ovih špekulacija“, rekla je Jandrić Kočić, dodajući da negativni komentari nastaju kao posledica neznanja ili internet obrazovanja.

Ona je napomenula da su rađene mnogobrojne metocentrične studije na temu povezanosti autizma kao posledice vakcinisanja MMR vakcinom, i da ne postoje naučni dokazi za to.

Podsećamo da je imunizacija dece obavezna po Zakonu  o zaštiti stanovništva od zaraznih bolestii, i  da u obavezne vakcine spada i MMR vakcina.

Vakcinacija MMR štiti od malih boginja, rubeola i zauški, a vakcinacija se sprovodi kad dete navrši 12 meseci, najkasnije do navršenih 15 meseci života.
Revakcinacija MMR vakcinom sprovodi se redovno do navršenih sedam godina života, odnosno pre upisa u prvi razred osnovne škole.

Za roditelje koji odbijaju da vakcinišu decu sledi prijava i novčana kazna.

Tokom prethodne godine sanitarni inspektori napisali su čak 120 kazni na 50.000 dinara za roditelje koji nisu svoju decu vakcinisali obaveznim vakcinama, od toga 56 kazni napisano je roditeljima iz Vojvodine, među kojima nije bilo roditelja iz Sremske Mitrovice.

Možda Vam se svidi i