Sremska Mitrovica – Povodom obeležavanja 120 godina od osnivanja Kazneno popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici, u sportskom centru „Partizan“ u okviru ove institucije u subotu, 26. septembra biće organizovana manifestacija pod nazivom “Sportski dan”. Kako bi najavili održavanje manifestacije, ali i predstavili saradnju nekoliko institucija sa KPZ danas je održana konferencije za medije u hotelu „Srem“ u Sremskoj Mitrovici.

Manifestaciju „Sportski dan“ organizuje Kazneno popravni zavod Sremska Mitrovica u saradnji sa Gradskom upravom za kulturu, sport i omladinu Grada Sremska Mitrovica, Sportskim savezom Grada i Savezom “Sport za sve” Vojvodine, a u okviru nje fudbalske utakmice odigraće pet timova koji su se kao najbolji plasirali kroz prethodna takmičenja.

11111

“Sportski dan u KPZ predstavlja na izvestan način sjajan primer saradnje nekoliko institucija na zajedičkim poslovima. Naš cilj sa sportske strane jeste iplementacija i otvaranje poglavlja Strategije razvoja sporta i Akcionog plana za ravoj sporta u kojima se kao jedan od prioriteta pored školskog navodi i rekreativni sport. Sportski savez grada je u obavezi da ostvari saradnju sa svim institucijama koje na tom putu mogu da nam pomognu”, na konferenciji za medije objasnio je Nemanja Crnić, generalni sekretar Sportskog saveza Grada povod saradnje sa KPZ.

Crnić je dodao da je rekreativni sport vrlo bitan i koristan u KPZ zato što se primenjuje u procesu resocijalizacije lica na izdržavanju kazne i navodi da upravo zbog toga mora biti negovan od strane institucija koje se bave sportom.

Kazneno popravni zavod ima najveći sportski centar u Sremskoj Mitrovici i kao takav predstavlja vrlo bitnu kariku u razvoju rekreativnog sporta u gradu, kada se tome doda i činjenica da najveći broj učesnika radničkih sportskih igara čine zaposleni u KPZ vrlo je jasno zašto se i lokalna samouprava uključila u organizaciju jedne ovakve manifestacije.

“Rekreativni sport, pored školskog sporta je prioritet u razvoju sporta na teritoriji našeg grada, zato mi je posebno drago što imamo otvorenu saradnju sa KPZ. Gradska uprava će za sledeću godinu obezbediti sve neophodne rekvizite i sportski materijal koji će omogućiti i dalji razvoj sportskog centra “Partizan” u okviru KPZ”, kratko je rekao Ilija Nedić, načelnik Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu.

Nenad Krstić, organizator kulturnih i sportskih aktivnosti u KPZ pomoć Grada i sportskih saveza u realizaciji “Sportskog dana” navodi kao pozitivnu stvar kojom se osuđenim licima pokazuje da su deo društva i da nisu zaboravljeni i zanemareni i to navodi kao glavni cilj njenog održavanja.

Iz Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica i Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu na samom kraju konferencije najavili su da će se saradnja sa KPZ produbiti u narednom period, da će biti obezbeđena donacije sportskih rekvizita, ali i pomoć u organizovanju sličnih manifestacija, dok je upravnik KPZ, Aleksandar Alimpić izrazio nadu da će ova manifestacija postati tradicionalna i da će njeno održavanje pomoći u rušenju predsrasuda koje postoje o KPZ.

U sportskom centru “Partizan” u okviru Kazneno popravnog zavoda Sremska Mitrovca postoji nekoliko sportskih terena koja osuđena lica svakog dana u period od dva sata mogu da koriste. Postoje dva fudbalska terena, rukometni teren, odbojkaški teren, teren za tenis i košarku, kao i sala u kojoj lica na izdržavanju kazne mogu da se bave sportom i rekreacijom i tokom loših vremenskih uslova. Svake godine u KPZ održi se od 10 do 12 raznih sportskih turnira, a prema statističkim podacima preko 10 hiljada osuđenih lica je samo tokom prošle godine posetilo zatvoreni deo sportskog centra Zavoda.

Možda Vam se svidi i