Ruma – Dragan Stankov (65) iz Rume postao je pravi heroj, kada je proteklog vikenda spasao svoje komšije, četvoročlanu porodicu Mitrović, sigurne smrti.

foto: Sanja Kljajić

foto: Sanja Kljajić

Dragan je video da gore dva automobila njegovih komšija i da vatra sve više prelazi na kuću. Za to vreme su Nebojša, njegova supruga Biljana i njihovi petogodišnji blizanci Veljko i Vasilije spavali ni ne sluteći da im je život ugrožen.

-Razmišljao sam kako da ih probudim, da se ne uguše u dimu. Probio sam se kroz plamen prema vratima i krenuo da pozvonim, ali sam se u trenutku setio da mi je komšija rekao da je skinuo zvono jer mu je bilo prebučno. Virile su samo žice, zamotane izolir-trakom. Vatra se sve brže širila. Srećom pa ponešto znam o elektrici, tako da sam nekako uspeo da skinem izolaciju i spojim žice. Kada sam čuo gromoglasno zvono, laknulo mi je, kaže heroj Dragan koji je kobne noći dok je gledao televiziju u svojoj kući čuo buku, a zatim video da kod komšija gori vatra.

Odmah je probudio suprugu i rekao joj da zove vatrogasce. Ipak, on nije hteo da ih čeka već je prošao kroz vatrenu stihiju do komšijskih vrata.

-Kada sam ih probudio, vratio sam se u svoju kuću, probudio sina i zajedno smo počeli da gasimo požar, kaže Dragan.

Mitrovići su još u šoku i kažu da hrabrost komšije Dragana nikad neće zaboraviti. Mitrovići nemaju ni pretpostavku ko bi i zašto mogao da im, sat nakon ponoći, zapali dva automobila koja su bila parkirana na pola metra od gasnog seta i ispred ulaza u kuću. Nebojša veruje da bi se njegova porodica i on ugušili da ih Dragan nije probudio jer su svi spavali čvrstim snom.

-Došao sam s posla iz noćne smene i legao u dnevni boravak i tu zaspao, dok je žena sa decom spavala u drugoj sobi. Odjednom me je trglo zvono. To zvono koje je već bilo na kući kada sam je kupio, toliko je bučno, da sam morao da skinem šalter i stavim ga van funkcije. Na spoljnom zidu ostale su samo žice, pomoću kojih je moj komšija, kada je kroz svoj prozor ugledao vatru, uspeo da nas probudi, kaže Nebojša.

On kaže da je kuhinjski prozor već gutala vatra i da se soba punila dimom. On i supruga su decu izneli na vrata od terase i tako ih prebacili kod komšija jer na prednji deo kuće nisu ni mogli da izađu.

Komšije su brzo došle da pomognu u gašenju požara, a uskoro su stigli i vatrogasci. Srećom, vatra nije stigla da se proširi do gasnog seta inače bi sve nestalo u eksploziji.

Uzrok požara još uvek nije utvrđen, ali je o slučaju obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Rumi i podnesena krivična prijava za ugrožavanje bezbednosti protiv NN lica.

Ovaj požar je još jedan u nizu incidenata koji se u proteklih mesec dana dešavaju u Rumi, gde je zapaljeno više automobila, a na još jednu porodičnu kuću je pre dve nedelje bačen molotovljev koktel. Ni za jedan od tih slučajeva do sada nisu pronađeni počinioci

izvor: Novosti

Možda Vam se svidi i