Sremska Mitrovica – U prostorijama Centra za prevenciju u okviru Dispanzera na Savi u Sremskoj Mitrovici danas je obeleženo šest godina rada “Škole roditeljstva”.

Verica Kostić Muškinja, ginekolog i pomoćnik direktora Doma zdravlja Sremska Mitrovica za medicinska pitanja kratko je objasnila da je “Škola roditeljstva” koncipirana tako da se buduće mame, trudnice i mlade mame što bolje pripreme za period trudnoće, porođaja, kao i za postporođajni period.

“Cilj je da sve one budu pripremljene za nove uloge koje ih očekuju, a te uloge podrazumevaju što bolju negu o bebi, osposobljenost za lakši porođaj i za postpartalni period, period babinja i dalje odrastanje deteta, prosto da imaju neophodnu količinu znanja koja im je za tu novu ulogu potrebna”, rekla je Kostić Muškinja.skola roditeljstva1

On ja dodala da je kroz školu roditeljstva do sada prošlo 770 žena, ali da očekuju i priželkuju veći odziv mitrovačkih trudnica.

Doktorka Muškinja iskoristila je priliku i apelovala na mlade parove da odluku o roditeljstvu donose ranije i iznela činjenicu da je prosek starosti žena koje se prvi put porađaju 29 godina, što je kako kaže po definiciji starija prvorotka, i dodala da najbolje vreme za materinstvo, odnosno rađanje između 23 i 27 godina života.

Predavanja u okviru “Škole roditeljstva” se održavaju svake srede u mesecu u Dispanzeru na Savi, na drugom spratu u vremenskom periodu od 12:00 do 13:30 časova.

Prve srede u mesecu kada se formira grupa u kojoj se nalazi ne više od petnaest trudnica, predavanje održi ginekolog, druge srede u mesecu predavanje održi pedijatar, treće srede stomatolog i fizijatar, a poslednje srede u mesecu predavanja održe patronažna sestra i psiholog. Pored trudnica na predavanjima su dobrodošli očevi, kao i drugi članovi porodice.

skola roditeljstva2

Tim stručnjaka je zadužen da tokom svakog predavanja pruže neophodne i najvažnije informacije trudnicama, posebno korisna predavanja su za prvorotkinje jer su predavanja savršena prilika da saznaju sve što ih interesuje, da razreše eventualne nedoumice i da dobju korisne savete.
Sva predavanja su besplatna i na dobrovoljnoj bazi, sve zainteresovane trudnice su dobrodošle da prisustvuju predavanjima. Više informacija možete dobiti na 022/615-180

Možda Vam se svidi i