Sanitarna inspekcija radi punom parom

Sremska Mitrovica – Služba sanitarne inspekcije, odeljenja u Sremskoj Mitrovici u prethodnom periodu, prateći svoj godišnji plan, vršila je inspekcijski nadzor objekata javnog vodosnabdevanja koji su u prvoj grupi rizika za ovaj period, ugostiteljskih objekata duž glavnih magistralnih puteva, autobuskih i železničkih stanica, objekata za brzu pripremu hrane i prodaju sladoleda, objekata turizma, kao i bazena i kupališta.

„Kontrole sanitarne inspekcije koje se vrše u ovom periodu nisu pojačane, već isplanirane unapred godišnjim planom koji kasnije mesečno i nedeljno razrađujemo“, rekao je Miloš Lukić, načelnik pokrajinske sanitarne inspekcije i dodao da bez obzira što je sezona godišnjih odmora, pa je inače mali broj inspektora sada još i manji radi se punom parom.

Na teritoriji Srema u prethodnom periodu izvršeno je ukupno 55 sanitarnih inspekcijskih pregleda.

Na poslovima proizvodnje i prometa hrane zatečeno je 149 lica, doneto je devet rešenja o otklanjanju sanitarno higijenski nedostataka u objektima nad prostorijama, priborima i uređajima, izrečeno je pet mandatnih kazni na licu mesta i podneto je isto toliko zahteva za prekršaje sudijama za prekršaje na teritoriji sremskog okruga.

„Stanjem u uvek može da bude bolje, ali moramo imati jedan problem u vidu, a to je da na poslovima proizvodnje i prometa hrane radi sve veći broj ljudi koji nemaju znanja o hrani, koji nisu završili kuvarske, konobarske, trgovačke škole, nego su priučeni i dolaze iz drugih oblasti, pa tako na poslovima proizvodnje i prometa hrane imamo pravnike, tekstilce, metalci itd“, objašnjava Lukić.

On se kratko osvrnuo i na nekadašnje kurseve koje je sanitarna inspekcija u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje realizovala. U okviru tih kurseva koji su nosili naziv „Higijenski minimum“ realizovala se obuka ljudi koji rade na poslovima proizvodnje i prometa hrane.

„Na tim kursevima ljudima smo pokušavali da ukažemo na neke elementarne stvari prilikom manipulacije, pripreme, obrade hrane, načina čuvanja hrane, načina održavanja lične i opšte higijene, načina održavanja higijene radnih prostorija, radne uniforme, vrstu dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i tako dalje. Na žalost već četiri godine tih kurseva nema tako da ovo stanje sa izrečenim mandatnim kaznama i prekršajnim prjavama jeste upravo odraz te činjenice da veliki broj ljudi na žalost ne poznaje dovoljno način kako pravilno rukovati sa hranom, kako rukovati sa priborom, opremom, uređajima, kako vršiti higijenizaciju tih prostorija i tako dalje“, rekao je Lukić.

Za kraj on je dodao da su generalno zadovoljni stanjem i nalazom na terenu i epidemiološkom situacijom koja je nepovoljna za ovakve vremenske prilike, ali je uobičajena za ovo doba godine.

You May Also Like