Sremska Mitrovica – Međunarodni turistički eko – etno sajam pod nazivom „Zvuci, ukusi i mirisi tradicije“, ove godine po prvi put održaće se u Sremskoj Mitrovici i to 13. i 14. februara u Carskoj palati, u organizaciji Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Evrope.

Pored Sremske Mitrovice identičan Sajam održaće se i u Bijeljini (Bosna i Hercegovina) 25. i 26. februara.

swag

Na Sajmovima u ova dva grada uz tehničku pomoć Regionalne kancelarije SWG, učesnici iz gradova i opština Grupe zainteresovanih strana prekograničnog regiona Drina – Sava izložiće i promovisaće svoje usluge i proizvode u ruralnom turizmu nudeći posetiocima bogat asortiman proizvoda iz sopstvene domaće radinosti. Na štandovima sajma biće izloženi prehrambeni proizvodi, vino, rakija, tradicionalne vrste sireva, med, proizvodi od meda, zimnica napravljena po tradicionalnim receprima, lekovito bilje, prirodne kreme i melemi izrađeni na biljnoj bazi, ručno rađeni unikatni predmeti i suveniri, kao još mnogo toga.

Uporedo sa Sajmom u oba grada organizovaće se i okrugli stolovi na temu „Povećanje turističkog prometa u lokalnim sredinama“ na kojem će izlagači, predstavnici lokalnih samouprava i lokalnih turističkih organizacija biti u prilici da međusobno razmene iskustva, i istovremeno, pred prestavnicima medija i lokalnih turističkih agencija predstave svoje turističke potencijale, kapacitete, atraktivne i zanimljive sadržaje i ponude svojih sredina.

Sajamovi će biti obogaćeni i pratećim kulturno umetničkim programom pod nazivom „Opila nas ljubav jače nego vino“.

„Na Sajam smo pozvali i učestvovaće svih osamnaest gradova i opština koje su članovi grupe zainteresovanih strana Drina – Sava koji se nalaze u okviru Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi. U Srbiji to su gradovi Sremska Mitrovica, Loznica, opština Šid i Bogatić, u Bosni i Hrecegovini to su Bijeljina, Brčko, Donji Žabar, Lopari, a u Hrvatskoj to su Od Drenovaca, Gunjevaca, Njemaca sve do Iloka. Svi oni će na Sajmovima pokazati, reklamirati i promovisati svoje potencijale“, objasni je Nikola Nikšić, direkor Turističkog klastera Sveti Dimitrije (Klaster turističke mikroregije Grada Sremske Mitrovice).

„5. marta 2013. godine na sastanku u Brčkom u ime Grada Sremska Mitrovica sam potpisao Memorandum o razumevanju u prekograničnom regionu Drina – Sava gde, kojim su se predstavnici 18 gradova sa teritorije Srbije, BiH i Hrvatske obavezali na saradnju u unapređenju, pre svega, dobrih odnosa između gradova i opština, kao i razvoja potencijala u oblasti turizma, poljoprivrede i zaštite životne sredine“, rekao je Tomislav Janković, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice. Janković je dodao da podržavanjem organizacije ovog Sajma Grad Sremska Mitrovica ispunjava obavezu prema Stalnoj radnoj grupi gradova, ali i radi na promociji grada kao turistički zanimljive destinacije.

Sajam „Zvuci, ukusi i mirisi“ organizuju Kaster turističke mikroregije Grada Sremska Mitrovica i Grada Bijeljina, a pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica, putem programa People to people kroz projekat ABDA Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Evrope, koji finansira Evropska Unija. Vrednost organizovanja Sajma iznosi 25.000 evra.

Ulaz na sajam je besplatan.

Možda Vam se svidi i