Sremska Mitrovica – Na poslednjim pregovorima koje su predstavnici četiri reprezentativna sindikata imali sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem nije postignut nikakav dogovor, tako da su sa zakonskim štrajkom nastavile mnogobrojne škole u Vojvodini u kojima je nastava u drugom polugodištu počela 15. januara.

Na području opštine Sremska Mitrovica prosvetni radnici devet srednjih i osnovnih škola i ove nedelje štrajkuju, pa su u tim školama časovi i dalje skraćeni sa 45 na 30 minuta.

Jedine dve škole koje trenutno ne štrajkuju u Sremskoj Mitrovici su srednja medicinska škola „Draginja Nikšić“ i srednja Prehrambeno – šumarska i hemijska škola.

3539-Lepo-vaspitani-skolarci-

Sa štrajkom i skraćenim časovima drugo polugodište koje zvanično počinje sutra nastavće i škole iz centralne Srbije.

Štrajk organizovali su Samostalni sindikat, Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja i Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”. Oni traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi svih zaposlenih u javnom sektoru, da se ne menja član pet Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi po školama, pa tek onda da se otvore konkursi za zapošljavanje. Reprezentativni sindikati traže i potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Možda Vam se svidi i