Sremska Mitrovica – Austrijsko preduzeće za preradu i obradu mesa „Gierlinger“ radi na modernizaciji firme „Mitros“ u Sremskoj Mitrovici i planira početak proizvodnje u februaru.

„To će biti odlično postrojenje“, najavljuje Johan Girlinger, vlasnik preduzeća koje je na proleće preuzelo „Mitros“ u Sremskoj Mitrovici. On je rekao da su u toku radovi na modernizaciji klanice u kojem će biti vršena i obrada mesa.

prasad-prasici-svinje-stocarstvo-prase-svinja-uzgoj-farma-morguefile-com-jpg_660x330

„Sve smo izbacili i trenutno postavljamo pločice i pod, menjamo sve zarđale delove“, ukazao je Girlinger dodajući da su poslovi pri završetku i da će sve biti završeno do kraja godine, a da će u postrojenju u februaru krenuti obrada i prerada mesa.

U tom postrojenju proizvodiće se mesni proizvodi za rusko i evropsko tržište.

„U prvoj fazi proizvodićemo tradicionalne austrijske proizvode za Rusiju“, najavljuje Girlinger dodajući da kasnije treba i evropsko tržište da bude snabdevano šunkom, proizvodom koji ova kompanije do sada nije proizvodila ni na jednom drugom proizvdonom pogonu u inostranstvu, kao što su Mađarska i Rumunija.

Sa 23.000 m2 novo postrojenje „Gierlinger“ u Srbiji je najveće u okviru grupacije. Austrijska kompanija najavila je ranije da će zaposliti do hiljadu radnika, ali kada i da li će do toga doći zavisiće od proizvodnje, to jest rada tog postrojenja.

Girlinger je kazao da to zavisi i od toga koliko će moći da se odgajivača svinja iz okoline postrojenja pridobije na saradnju.

„Moramo da prerađujemo 100% srpske proizvode da bi mogli da izvozimo na rusko tržište“, objasnio je Girlinger i naveo da računa da će na početku 2.000 do 4.000 svinja nedeljno biti prerađivano, a kapacitet postoji za 25.000.

Do 2017. godine „Gierlinger“, na osnovu sporazuma, u postrojenje u Sremskoj Mitrovici mora da investira 20 miliona eura.

Izvor: ekapija

Možda Vam se svidi i