Sremska Mitrovica – Rok za prijavu na oglas za besplatnu rehabilitaciju penzionera u banjama produžen je do 20. aprila zbog uskršnjih praznika saopštili su iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prema ovom oglasu pravo na besplatnu rehabilitaciju u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima, u trajanju od 10 dana, imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije i čija je penzija za januar, odnosno februar niža od iznosa prosečne penzije u Fondu, odnosno od 23.159,00 dinara.

Pravo da se jave na oglas imaju penzioneri iz kategorije zaposlenih, samostalnih delatnosti i poljoprivrednici, koji, osim penzije koja je niža od gore navedenog iznosa, nemaju druga lična primanja. Pravo da se jave na oglas imaju i penzioneri koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa i na osnovu međunarodnih ugovora (preračunato po srednjem kursu NBS na dan 15.1.2015. godine 1 evro = 122,489 dinara), pod uslovom da zbir tih penzija ne prelazi iznos od 23.159,00 dinara.

penzije

 

Kako se navodi u oglasu pravo na korišćenje besplatne rehabilitacije imaju korisnici penzija koji to pravo nisu koristili u poslednjih pet godina, a korisnici poljoprivredne penzije, pored navedenih uslova, moraju da imaju i najmanje 10 godina staža po osnovu obavljanja poljoprivredne delatnosti.
Uz prijavu, potrebno je podneti:
– penzijski ček za januar ili februar 2015. godine
– dokaz o visini penzije ostvarene po međunarodnim ugovorima (izvod banke ili potvrda inostranog nosioca socijalnog osiguranja)
– fotokopiju lične karte
– postojeću medicinsku dokumentaciju
– pisanu izjavu, na propisanom obrascu prijave, o drugim ličnim primanjima i o tome da predhodnih pet godina nisu koristili rehabilitaciju o trošku Fonda.
Prijave se podnose opštinskim organizacijama penzionera, prema mestu prebivališta, a korisnici sa teritorije AP Kosovo i Metohija ispostavi ili filijali Fonda u mestu prebivališta.
U Sremskoj Mitrovici prijave se podnose Gradskom udruženju penzionera Sremska Mitrovica, ulica 27. marta broj 17, svakog radnog dana u vremenskom periodu od 09:00 do 12:00 časova.
Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava.
Prema rečima Mirjane Treskanice, predsednika Gradskog udruženja penzionera Grada Sremska Mitrovica između 600 i 800 penzionera se svake godine sa teritorije grada Sremska Mitrovica prijavi za odlazak u banju, to pravo iskoristi oko 100 sremskomitrovačkih penzionera. Očekuje se da će i ove godine broj biti približan, međutim tačan broj penzionera iz Sremske Mitrovice koji će ove godine posetiti banju o trešku PIO fonda biće poznat u petak.
“Po pravilu svi sremski penzioneri idu u banje u Vojvodini. To su banja Januković, Vrdnik, Melenci, Slankamen i Vrdnik. Trudimo se da im svake godine organizujemo i autobuski prevoz, jer za starije ljude to mnogo znači”, rekla je Treskanica i dodala da se trude da svake godine spenzioneri sremskih opština idu u druge banje.

Možda Vam se svidi i