Sremska Mitrovica – Do petka 13. marta svi roditelji koji su zainteresovani i ispunjavaju uslove da njihovo dete ili deca učestvuju u projektu u okviru kojeg će se dodeliti besplatni školski udžbenici treba da dostave prijave školama.

Po preporuci Ministarstva obrazovanja svim učenicima osnovnih i srednjih škola podeljene su prijave namenjene roditeljima preko koji su oni prijavljivali svoju decu za učestvovanje u projektu.

Prema rečima psihologa osnovne škole “Boško Palkovlkević Pinki”, Snežane Milovac prijavni listovi su podeljeni đacima, ali povratnih informacija od roditelja još uvek nema. Razlog za to navodi se potrebna dokumentacija koja mora da se priloži. Milovac je kratko dodala da već danas očekuje da će stići prve prijave.

knjige

Od isteka roka za prijave, pa do kraja marta biće sačinjena lista onih koji su ispunili uslove i koji će dobiti besplatne udžbenika, a potom će roditelji ili staratelji prijavljenih učenika biti pozvani da, zajedno sa učiteljima i razrednim starešinama, popune prijave koje to udžbenike žele da im Ministarstvo prosvete kupi.

Ključni kriterijum u ostvarivanju prava na besplatne udžbenike jeste socijalni odnosno materijalni status porodice učenika. Besplatne udžbenike će dobiti deca iz porodica u kojima ni jedan roditelj ne radi, ona u kojima je jedan zaposlen ili oba rade, ali su im mala primanja kao i deca samohranih roditelja.

Za razliku od prethodnog projekta, besplatne udžbenike đaci će dobijati u trajno vlasništvo i ta pomoć neće biti, kao ranije, samo za tri predmeta u prva četiri razreda, nego je određen iznos po učeniku za koji mogu da se nabavljaju takvi udžbenici. Đaci sedmih i osmih razreda, iz najugroženijih porodica, dobiće pomoć od 8.000 dinara kako bi iz kompleta koji koriste odabrali udžbenike koje će im Ministarstvo nabaviti u tom iznosu. Prema odgovarajućoj skali, za udžbenike prva četiri razreda ta pomoć iznosi 4.000 dinara, za peti i šesti razred 6.000 dinara dok će oni učenici koji budu u drugoj grupi na listi dobiti polovinu iznosa pomoći namenjene najugroženijima.

U ovogodišnjem budžetu za nabavku besplatnih udžbenika odvojeno više od 600 miliona dinara.

Možda Vam se svidi i