Sremska Mitrovica- Vlada Srbije, na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, povukla je juče iz skupštinske procedure Predlog zakona o udžbenicima zbog brojnih pritisaka i nesuglasica vezanih za rešenja iz ovog predloga.

Razlog za ovakvu odluku jesu brojni pritisci i nesuglasice vezane za rešenja iz ovog predloga, koja donose velike izmene u oblasti dostupnosti, kvaliteta, cene, upotrebe i, ponajviše – izdavanja udžbenika, u korist učenika i građana Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Podseća se da se radi o velikom tržištu na kome posluje oko 80 izdavača, a s druge strane, „velikim manjkavostima vezanim za dostupnost i kvalitet udžbenika, kao i više nego vidljivoj korupciji“.

Tokom pripreme predloga zakona, Ministarstvu je upućen dokument Udruženja izdavača udžbenika, nastavnih sredstava i učila Srbije s potpisima više autora udžbenika za koje u Ministarstvu sumnjaju da su falsifikovani, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Zbog toga je Ministarstvo podnelo krivičnu prijavu i očekujemo da će u skorije vreme taj slučaj biti rasvetljen“, kaže se u saopštenju.

Takođe se navodi da su pritisci na Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, usled velikih promena koje se uvode u oblasti obrazovanja toliko eskalirali, da je prošle nedelje, u četvrtak, 7. maja, fizički napadnut pomoćnik ministra dr Milovan Šuvakov koji je brutalno pretučen metalnom šipkom.

U takvoj atmosferi, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je odluku da privremeno povuče Predlog zakona o udžbenicima iz procedure dok se ne rasvetle ova dva događaja koja bi, potencijalno, mogla da utiču na brojne odluke vezane za uređenje oblasti izdavanja udžbenika, zaključuje se u saopštenju.

You may also like