Sremska Mitrovica – Pojedine serije sirupa za decu eferalgan povučene su iz prodaje iz svih apoteka u Srbiji, pa tako i iz ustanove Apoteka Sremska Mitrovica, za radio Ozon potvrđeno je iz te ustanove.

Sirup eferalgan od 90 ml, jačine 30mg/ml koji se koristi za snižavanje temperature kod dece u toku ove nedelje povučen je sa polica svih objekata Apoteke Sremska Mitrovica.

eferalgan

Sirup je iz prodaje povučen iz predostrožnosti na zahtev proizvođača i to nakon što su otkrivene poliuretanske čestice u opremi za pakovanje, za koje se ne može sa sigurnošću tvrditi da nisu kontaminirale proizvod. U dosadašnjim analizama sirupa nije pronađen kontaminiran lek, a nisu primećene ni neželjene reakcije kod dece koja su koristila lek.

Iz prodaje su povučene serije leka koje imaju rok upotrebe zaključno sa oktobrom 2018. godine, a većina tih serija nalazi se u prodaji u Srbiji već od 2013.

„Smatra se da je rizik minimalan. Ako dete nije imalo nikakve reakcije na lek, nema potrebe da se roditelji brinu. Ukoliko primete bilo kakve smetnje kod deteta, trebalo bi da se obrate svom pedijatru“, kažu u kompaniji “AMICUS”, distributeri sirupa eferalgan za Srbiju.

eferalgan-txtPovučene serije sirupa.

Roditelji koji imaju sirup iz ovih serija kod kuće ne bi trebalo da ga daju detetu.

Možda Vam se svidi i