Sremska Mitrovica – Na 32 reciklažna ostrva koja su postavljena u svim stambenim naseljima u gradu, danas su postavljeni tipski kontejneri za primarnu selekcija otpada.

Svako reciklažno ostrvo sadrži tri tipska kontejnera, namenjena odlaganju različite vrste smeća. Plavi kontejner namenjen je za odlaganje papira, žuti za odlaganje plastične ambalaže, a crveni za kartonsku ambalažu.

„Posle 15 meseci sprovođenja projekta „Stvaranje društva bez otpada“ u saradnji sa Hrvatskom stranom i „Unikomom“ iz Osijeka, postigli smo da Mitrovica i Mitrovčani dobiju 32 reciklažna ostrva na kojima će građani moći da vrše primarnu selekciju otpada. U okviru ovog projekta građanima Sremske Mitrovice podeljeno i je i 1000 kompostera“, rekao je Radoslav Jevremović, direktor JKP „Komunalije“.

11016542_1544267002492910_354636399_n

Jevremović je izrazio zadovoljstvo zbog dobre saradnje na realizaciji projekta koja je ostvarena sa partnerima iz Hravatske i naglasio da je cilj projekta smanjenje količine smeća deponovanog na Regionalnoj deponiji Srem – Mačva, podizanje ekološke svesti građana, kao i čistija sredina i poboljšanje uslova života svih građana na teritoriji grada Sremska Mitrovica.

Borislav Babić, pomoćnik gradonačelnika Sremske Mitrovice ispred gradske uprave, takođe se osvrnuo na dobru saradnju gradova Sremske Mitrovice i Osijeka napomenuvši da će se dobra saradnja nastaviti i u narednom periodu, kroz neke druge projekte, ali i na nekim drugim poljima.

11005585_1544267025826241_346979327_n

Reciklažna ostrva postavljena su u okviru projekta prekograničnog programa Hrvatska – Srbija 2007 – 2013 pod nazivom „THE CASE FOR ZERO WASTE“- STVARANJE DRUŠTVA BEZ OTPADA.

Ovaj projekat je hrvatsko komunalno preduzeće „Unikom“ krajem decembra počeo partnerski sprovoditi sa JP “Komunalije” iz Sremske Mitrovice. Reč je o programu dodele nepovratnih sredstva EU u okviru IPA projekta prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija, sa ciljem povećanja stope prikupljenog otpada kroz unapređivanje mehanizma prikupljanja i upravljanja otpadom.

Zbrinjavanje komunalnog ili kućnog otpada postalo je jedno od najprisutnijih problema današnjice na šta ukazuje neprestani porast količine proizvedenog otpada, hroničan nedostatak uređenih deponija, mnogobrojni slučajevi zagađivanja zemlje, vode i vazduha, te nepostojanje razvijene ekološke svesti ukupnog stanovništva.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske Unije i njegova realizacija će trajati dve godine. Ukupna vrednost projekta je 676.170,24 EUR.

Funkcionalni partneri na projektu su JKP „Komunalije“ Sremska Mitrovica, Republika Srbija i komunalno preduzeće „Unikom“, Osijek, Republika Hrvatska.

Možda Vam se svidi i