Sremska Mitrovica – U nedelju, na Spomen groblju u Sremskoj Mitrovici održana je komemoracija i pomen stradalim žrtvama u Drugom svetskom ratu.

Sveti arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkom sremski Gospodin Vasilije, uz sasluženje sveštenstva Eparije sremske.

Liturgiji su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica, Vojske Srbije Garnizon Sremska Mirovica, predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a, Organizacije rezervnih vojnih starešina našeg grada, Kola srpskih sestara, mesnih organizacija Boraca NOR-a iz Laćarka, Martinaca, Divoša i delegacija SPS-a koji su nakon održane svete arhijerejske liturgije položili vence i cveće na spomen obeležje.

20150906_112844

„Na ovom mestu leže tela oko 8.000 ljudi koji su mučeni i ubijeni. Njihovo stradanje trajalo je više dana i na žalost njihove porodice nisu uspele da ih sahrane, tako da su ove humke njihove zajedničke grobnice. Grad ih se seća na način dostojan njhovih velikih žrtava, što pokazujemo i ovim današnjim skupom”, prilikom komemorativnog skupa rekao je Borislav Babić, pomoćnik gradonačelnika Sremske Mitrovice.

Borisav Đondović u ime strukovnog udruženja istoričara kratko je rekao da tačan broj ubijenih nikada nije utvrđen, ali da ta brojka svakako prelazi preko 8.000 i da je Spomen groblje najveća grobnica u Sremu.

20150906_114205

Možda Vam se svidi i