Sremska Mitrovica- Poljoprivrednici u Srbiji će od sledeće godine moći da koriste sredstva u visini od 175 miliona evra, iz budžeta Evopske unije, a osnovni preduslov da bi novac koristili za unapređenje proizvodnje mleka i mesa jeste da budu akreditovani kod Uprave za agrarna plaćanja.
Prvi konkursi će biti objavljeni iduće godine, a novac iz IPARD programa će biti dostupni do 2020. godine.

Uprava za agrana plaćanja trebalo bi da ove godine postane IPARD agencija, koja će pružati podršku poljoprivrednim gazdinstvima i prerađivačima koji se bave proizvodnjom, odnosno preradom mesa i mleka, a u vezi sa konkurisanjem za sredstva Evropske unije.

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Majkl Devenport, kaže da je došlo do značajnog napretka time što je Vlada Srbije oformila Upravu za agrarna plaćanja.

„Formiranje Agencije je dobar početak za realizaciju IPARD projekata i nadamo se da će se proces akreditacije ove godine završiti“, rekao je Devenport.

Od sledeće godine Srbija može da računa na prvu sumu od 15 miliona evra, rekla je ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović.
Ona je napomeula je da će se u narednom periodu intezivno obučavati poljoprivrednici kako bi što pre dobili novac iz IPARD programa.

Joksimović je navela da će se ta sredstva koristiti u narednih sedam godina, a poljoprivrednici će moći da konkurišu za poljoprivredne mašine odnosno za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Poljoprivrednici koji budu konkurisali za sredstva Evropske unije, moraće da imaju registrovano gazdinstvo, dokaze o vlasništvu poljoprivrednog zemljišta, biznis plan i dokaz o poštovanju minimuma standarda koji se odnose na zdravstvenu zaštitu ljudi, životinja i biljaka, kao i bezbednosti na radu u poljoprivrednoj prozvodnji.

izvor: RTV

Možda Vam se svidi i