Pojačane kontrole veterinarske inspekcije

Sremska Mitrovica- U vreme nastupajućih praznika usled povećanog prometa hrane životinjskog porekla veterinarski inspektori Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, pored redovnih, sprovode i pojačane, takozvane, akcijske kontrole, u svih 25 okruga na teritoriji Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Pojačane kontrole rade se u skladu sa analizom rizika i na mestima gde se u praznične dane očekuje veća ponuda, ali i potražnja, navodi se u saopštenju.

Veterinarski inspektori obavili su, tokom prvog tromesečja 2015.godine, 1.278 vanrednih službenih kontrola u objektima za promet na malo koji su rizični.
Tokom kontrola utvrđeno je 306 neusaglašenosti, doneto 288 rešenja i podnete 119 prijave nadležnom Sudu zbog kršenja odredbi Zakona o bezbednosti hrane.
Iz razloga nebezbednosti o potrošače, u pomenutom periodu isključeno je iz prometa i neškodljivo poništeno 5.551,65 kilograma mesa i proizvoda od mesa, 839,8 litara mleka i proizvoda od mleka, 661,9 kilograma ribe i proizvoda od ribe, 4.563 jaja i proizvoda od jaja i 41,5 kilograma ostale hrane životinjskog porekla.

Veterinarska inspekcija obavlja stalni nadzor u objektima koji proizvode, skladište i izlažu u promet hranu životinjskog porekla. Kontrole bezbednosti i kvaliteta hrane u prometu sprovode se kontinuirano, kroz samostalne, organizovane i kontrole po prijavama potrošača.
Kontrolišu se svi subjekti koji stavljaju hranu životinjskog porekla u promet – specijalizovani maloprodajni objekti (mesare, ribarnice, prodavnice mlečnih proizvoda), prodavnice delikatesa, samoposluge, megamarketi, restorani, poslastičarnice, pekare, kiosci brze hrane i zelene pijace.

Iz Ministarstva poljoprivrede apeluju na potrošače da hranu kupuju na mestima koja su za to registrovana i hranu koja je propisno deklarisana kao i da prijave svaku sumnju na nepravilnost nadležnoj veterinarskoj inspekciji kako bi mogli preduzeti zakonom propisane mere i sankcionisati subjekte u poslovanju sa hranom kod kojih se te nepravilnosti utvrde.

You May Also Like