Sremska Mitrovica – Međunarodni festival folkora Srem Folk Fest sinoć je zvanično otvoren na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici.

Festival je otvorio Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice, nakon čega je, na oduševljenje svih posetilaca, usledio spektakularan vatromet.

„Moram priznati da se svake godine iznenadim koliko ovaj Festival napreduje. Večeras u Sremskoj Mitrovici vlada prava festivalska atmosfera i veoma sam ponosan što se ova manifestacija održava u našem gradu.Ovakve stvari treba svakako i ubuduće podržavati’’, rekao je Branislav Nedimović, dodajući da je proteklih godina Sremsku Mitrovicu tokom trajanja festivala folklora posetilo oko 50 hiljada ljudi.

folk 2

Srem folk fest, ove godine se održava po 12. put, i prema najavi organizatora okupiće ansamble iz 12. zemalja.

Petar Samardzić, direktor Centra za kulturu „Sirmiumart’’ je za radio „Ozon“ rekao da se ove godine očekuje najveća poseta do sad i da će se od 09. do 12. avgusta Mitrovčanima predstaviti 16 ansambala iz 12. zemalja.

„U organizaciji ovog Festivala učestvuje veliki broj ljudi. Posao jeste velik, ali to je već uigran tim koji godinama sarađuje i očekujemo da će sve proći kako treba.Prvo veče predstavili su se ansambli iz Turske, Slovenije, Grčke, Makedonije, Rumunije i ansambl „Branko Radičević“ iz Sremske Mitrovice“, rekao je Petar Samardžić, koji je za naredne dane festivala najavio učešće ansambala iz Rusije, Slovačke, Poljske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Tajvana i Mađaske.
On je dodao i to da je dva dana pred početak Festivala svoje učešće otkazalo Kulturno – umjetničko društvo „Tomislav’’ iz Županje iz Hrvatske.

folk 3

Dragan Đorđević, umetnički direktor Festivala je rekao da će posetioci ove godine imati priliku da vide raznovrstan program jer će nastupiti i zemlje koje su prvi put u našem gradu.

„Po prvi put na Srem Folk festu nastupiće ansambli iz Rusije i Tajvana.Nadam se da će publika uživati i da će učesnici poneti lepe uspomene iz našeg grada’’, rekao je Dragan Đorđević.

Od srpskih ansambala ove godine na Festivalu učestvovaće KUD “Oplenac” iz Topole i nekoliko mitrovačkih ansambala:
– Mađarsko kulturno – umetničko društvo “Srem”
– Sremska Mitrovica;
– Društvo za negovanje ukrajinske kulture “Kolomejka” – Sremska Mitrovica; – Folklorni ansambl Hrvatskog kulturnog centra “Srijem – Hrvatski dom” – Sremska Mitrovica;
– Folklorni ansambl “Branko Radičević” – Sremska Mitrovica

Nastupima, koji počinju svako veče u 20:30, prethodiće defilei svih učesnika Festivala, koji počinju u 19:30.

Možda Vam se svidi i