Sremska Mitrovica – Za sve učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine danas je počelo drugo polugodište.

Drugo polugodište nastavljeno je na isti način na koji je prvo završeno, štrajkom prosvetnih radnika. Časovi u mitrovačkim školama, kao i u mnogim školama u Vojvodini biće skraćeni i trajaće 30 umesto 45 minuta. U Sremskoj Mitrovici izuzetak je i dalje srednja medicinska škola „Draginja Nikšić“, koja se nije priključila štrajku.

povratak-u-skolske-klupe-1328585176-65992

Dobrila Gmizić, predsednica Sindikata prosvetnih radnika Sremske Mitrovice i člana Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije za Ozon radio je rekla da prosvetari nastavljaju zakonski štrajk i da na poslednjim pregovorima koji su održani pre samo nekoliko dana nije postignut dogovor sa ministrom preosvete i Vladom Srbije.

Štrajk organizovali su Samostalni sindikat, Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja i Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”. Oni traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi svih zaposlenih u javnom sektoru, da se ne menja član pet Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi po školama, pa tek onda da se otvore konkursi za zapošljavanje. Reprezentativni sindikati traže i potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Možda Vam se svidi i