Počela kampanja “Zaštitimo se od gripa” – U Sremu odličan odziv na vakcinaciju

Sremska Mitrovica – U sredu, 28. oktobra, počela je kampanja čiji je slogan „Zaštitimo se od gripa”, koja se u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom sprovodi i u Srbiji.

Kampanja je posvećena značaju imunizacije protiv gripa ima za cilj da se istakne značaj vakcinacije protiv gripa kao najbolje preventivne mere, i to posebno kod osoba koje su u povećanom riziku za dobijanje teških formi bolesti.

Kako je saopšteno iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, ove godine, odziv na vakcinaciju protiv sezonskog gripa je odličan.
Sredinom oktobra u Zavod je isporučeno 10 100 doza vakcina protiv sezonskog gripa, koje su potom distribuirane zdravstvenim ustanovama u sremskom okrugu.
Do sada je aplicirano 7408 doza vakcina, a iz Centra su saopštili da svi zainteresovani za vakcinaciju još uvek mogu da se vakcinišu, ali da prvo treba da se jave svom izabranom lekaru.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti napominju da se vakcinacija protiv gripa prvenstveno predlaže osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima, uključujući i šećernu bolest, kao i hroničnim bolestima bubrega ili oslabljenim imunitetom.
Vakcinacija se predlaže i licima starijim od 65 godina kao i osobama smeštenim u ustanovama socijalne zaštite, gojaznim osobama kao i kod lica zaposlenih u javnim službama koje su u riziku.

Preporuke za zdravstvene radnike, starije osobe, trudnice i hronične bolesnike možete pročitati OVDE.

You May Also Like