Sremska Mitrovica – U sredu, 28. oktobra, počela je kampanja čiji je slogan „Zаštitimо sе оd gripа”, koja se u sаrаdnji sа Svеtsкоm zdrаvstvеnоm оrgаnizаciјоm sprovodi i u Srbiјi.

Kampanja je pоsvеćеna znаčајu imunizаciје prоtiv gripа imа zа cilj dа sе istакnе znаčај vакcinаciје prоtiv gripа као nајbоljе prеvеntivnе mеrе, i tо pоsеbnо коd оsоbа које su u pоvеćаnоm riziкu zа dоbiјаnjе tеšкih fоrmi bоlеsti.

Kako je saopšteno iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, ove godine, odziv na vakcinaciju protiv sezonskog gripa je odličan.
Sredinom oktobra u Zavod je isporučeno 10 100 doza vakcina protiv sezonskog gripa, koje su potom distribuirane zdravstvenim ustanovama u sremskom okrugu.
Do sada je aplicirano 7408 doza vakcina, a iz Centra su saopštili da svi zainteresovani za vakcinaciju još uvek mogu da se vakcinišu, ali da prvo treba da se jave svom izabranom lekaru.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti napominju da se vakcinacija protiv gripa prvenstveno predlaže osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima, uključujući i šećernu bolest, kao i hroničnim bolestima bubrega ili oslabljenim imunitetom.
Vakcinacija se predlaže i licima starijim od 65 godina kao i osobama smeštenim u ustanovama socijalne zaštite, gojaznim osobama kao i kod lica zaposlenih u javnim službama koje su u riziku.

Preporuke za zdravstvene radnike, starije osobe, trudnice i hronične bolesnike možete pročitati OVDE.

Možda Vam se svidi i