Sremska Mitrovica – Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica je izvršio distribuciju vakcine protiv sezonskog gripa zdravstvenim ustanovama u sremskom okrugu.
U skladu sa preporukom Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisveru, vakcina sadrži površinske antigene virusa gripa: AH1N1 (A/California/7/2009(H1N1)pdm09- likevirus),AH3N2 (A/Switzerland/9715293/2013 i B virusa gripa (B/Phuket/3073/2013).

Kako se navodi u saopštenju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, isporučena je količina od 10100 doza koje su distribuirane zdravstvenim ustanovama, tako da je vakcinacija u domovima zdravlja na teritoriji Srema zvanično otpočela.

Zainteresovani za vakcinaciju treba da se jave svom izabranom lekaru.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti napominju da se vakcinacija protiv gripa prvenstveno predlaže osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima, uključujući i šećernu bolest, kao i hroničnim bolestima bubrega ili oslabljenim imunitetom.
Vakcinacija se predlaže i licima starijim od 65 godina kao i osobama smeštenim u ustanovama socijalne zaštite, gojaznim osobama kao i kod lica zaposlenih u javnim službama koje su u riziku.

vakcine_0

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2–3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od 6 do 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog variranja različitih sojeva virusa gripa koji mogu da se
menjaju svake godine/sezone.

Kod vakcinisanih se u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se smanjuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku.

Kod kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija (najčešće zapaljenja pluća).

Izuzimajući privremene ili trajne kontraindikacije, ovu vakcinu je moguće aplikovati već u uzrastu od navršenih 6 meseci života. Preosetljivost na jaja, pileće proteine, neomicin i formaldehid su najčešće kontraindikacije kod ove vakcine. Imunološki odgovor može biti oslabljen u slučaju imunosupresivne terapije, kao što su kortikosteroidi, citotoksični
lekovi ili radioterapija.

Vakcinacija protiv gripa se sprovodi u cilju smanjenja obolevanja i umiranja, ali i smanjenja prenošenja virusa gripa u porodici, kolektivu i populaciji.

Vakcinacija stanovništva koje pripada grupama rizika sprovodi se u cilju očuvanja sopstvenog zdravlja,
održavanja kolektivnog imuniteta populacije, ali i indirektno očuvanja zdravlja članova njihovih porodica odnosno kolektiva, a posebno onih kod kojih je kontraindikovano davanje ove vakcine, u cilju preveniranja mogućih komplikacija i teških kliničkih formiobolevanja.

Možda Vam se svidi i