Sremska Mitrovica – Petovalentnih vakcina “pentaksim” u Domu zdarvlja Sremska Mitrovica, Dečijem dispanzeru za sada ima u dovoljnim količinama, ali prema rečima dr Jasne Radovanović, samo za decu koja ispunjavaju određene uslove.

Doktorka Radovanović je objasnila šta se pod uslovima za dobijanje besplatne petovalentne vakcine podrazumeva. “Prema Pravilniku o imunizaciji i stručnom imunološkom uputstvu samo bebe koje su 1. januara napunile 2 meseca života mogu se besplatno vakcinisati petovalentnom vakcinom u Domu zdravlja, Dečijem dispanzeru”, rekla je dr Radovanović.

vakcinacija dece

Radovanović je dodala da je krajem decembra meseca prošle godine određena količina „pentaksim“ vakcine je stigla u mitrovački Dom zdravlja i da su za sada te količine sasvim dovoljne. On je izrazila nadu da će i u narednom periodu redovno stizati određene količine ove vakcine, da neće biti nestašice i da će se ispratiti kalendar imunizacije.

Redovna cena „pentaksim“ vakcine u mitrovačkim apotekama kreće se između 3.400 i 3.500 dinara.

Petovalentne vakcine se daju deci kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B i dečje paralize. Za pravilnu zaštitu neophodne su tri doze ove vakcine.

Možda Vam se svidi i