Održana radionica o predžetvenom finansiranju

Sremska Mitrovica – U organizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) danas je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održana edukativna radionica sa cljem promocije Zakona o predžetvenom finansiranju.

Na radionici je grupa eksperata sastavljena od predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Agencije za privredne registre i Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) budućim korisnicima, odnosno poljoprivbrednim proizvođačima približila kako Zakon o predžetvenom finansiranju funkcioniše u praksi.

12380465_1648304488755827_1024466990_n

Osnovna novina i namena ovog zakona koji je usvojen 2014. godine, a čija primena je počela u junu mesecu ove godine, jeste da se obezbedi novi način finansiranja poljoprivrednim proizvođačima, da u vremenskom periodu kada im je najpotrebnije, znači u vreme početka poljoprivredne proizvodnje na godišnjem nivou imaju stabilna i jeftina sredstva.

“Očekujemo da će s obzirom da Zakon reguliše niz oblasti koje do sada nisu regulisane pospešiti poljoprivredne finansijere da ulože više sredstava i da će se smanjiti rizik tog finansiranja, a kada se smanji rizik znači da su sredstva za finansiranje jeftinija. Generalno očekujemo da poljoprivredni proizvođači budu kreditno sposobniji”, rekao je Aleksandar Milošević, učesnik u izradi Zakona o predžetvenom finansiranju i Savetnik evropske banke kada je u pitanju ovaj Zakon.

12358200_1648303488755927_160049339_n

Milošević je objasnio da Zakon predviđa da poljoprivrednici mogu upravo rod koji finansiraju nekim finansijskim anganžmanom da založe.

“Ko nema neka značajnija sredstva može rod koji finansira da založi što će mu omogućiti da lakše dođe do izvora sredstava za svoju proizvodnju”, rekao je Milošević i dodao da očekuje da se poveća broj finansijera kao i veće uključivanje banaka u čitav proces.

Imajući u vidu da je za uspešan razvoj poljoprivredne proizvodnje od suštinske važnosti finansijsko tržište u poljoprivredi i u nameri da olakša pristup finansijskim sredstvima poljoprivrednicima i svim subjektima angažovanim u ovom sektoru, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je izradilo Zakon o finansiranju i obezbeđivanju finansiranja poljoprivredne proizvodnje koji je usvojen u novembru 2014. godine. Ovaj Zakon, takođe poznat i kao Zakon o predžetvenom finansiranju, stupio je na snagu 1. juna ove godine.

Zakon o predžetvenom finansiranju, koji je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine izradilo u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacijom Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), ima za cilj da uspostavi sistem finansiranja koji će omogućiti poljoprivrednicima da na lakši i povoljniji način dođu do novca onda kada im je on najpotrebniji, a to je pre početka poljoprivredne proizvodnje. Radi se o kratkoročnim sredstvima, kreditori su komercijalne banke ali i industrija, trgovinske kuće, a poljoprivrednici će dobijena sredstva, prema ugovoru sa poveriocima, vraćati u novcu ili robi.

Ugovori o finansiranju proizvodnje registruju se u Agenciji za privredne registre, u skladu sa propisanom procedurom.

You May Also Like