Održana promocija knjige „Život koji traje večno“

Sremska Mitrovica – Nesvakidašnja knjiga pod nazivom “Život koji traje večno” predstavljena je mitrovačkoj čitalačkoj publici u sali Srpskog doma u Sremskoj Mitrovici.

Knjiga “Život koji traje večno” govori o 60 godina monaškog života Mati Rafaile i obnovi manastira Mala Remeta na Fruškoj gori. Autor je Vesna Petrović, bibliotekar i savetnik, koja je knjigu napisala na osnovu kazivanja Mati Rafaile.

U okviru projekta Stručno sređivanje biblioteka Fruškogorskih manastira Petrović, koja učestvuje u projektu tokom uređenja biblioteke manastira Mala Remeta došla je u kontakt sa Mati Rafailom.

1

 

“U nekom spontanom razgovoru smo Mati Rafaila i ja shvatile da ja imam 60 godina života, ona 60 monaških godina, i tako reč po reč tokom zime ja sam zapisivala njeno kazivanje od koga je nastala knjiga koja je obogaćena i pohvalama u čast Mati Rafaile koje su izrekli Vladika Sremski Vasilije, ahimandrit manastira Grgeteg Dositelj i njeni prijatelji sveštenici”, objasnila je Petrović.

Knjiga prikazuje jedan neobičan život, život koji je u celini posvećen manastirima i Bogu, život Mati Rafaile koja je sve što je imala uložila u manastire.

Vera Novković direktor Srpske čitaonice iz Iriga govorila je u ime izdavača knjige. “Srpska čitaonica u Irigu je najstarije čitalište u Srba, osnovano je 1842. na inicijativu igumana manastira Krušedola Dimitrija Krestića i od tada, punih 173 godine traje saradnja sa manastirima. Mi smo podržali projekat Vesne Petrović i na njemu zajedno radimo već petu godinu”, rekla je Novković.

2

Ona je dodala da su tokom prošle godine počeli i završeni radovi na biblioteci u manastiru Mala Remeta.

Zorica Miščević, direktor Ustanove za negovanje kulture ,,Srem’’ i organizator promocije knjige ovo vidi kao otvaranje vrata svima koji u profanom svetu svom žele da se posvete i da u životu svom dožive nešto što se zove bogougodnost. Kažu da se život ne meri brojem udaha već trenucima koji nam oduzimaju dah, ovo je upravo jedan od tih trenutaka, rekla je Miščević.

 

You May Also Like