Sremska Mitrovica – U čitaonici Biblioteke “Gligorije Vozarović” u Sremskoj Mitrovici juče je održana promocija knjige “Svi turski sultani” autora Dragomira D. Ljajšića.

Knjiga predstavlja presek svih 36 sultana koji su vladali od 1281. godine do ukidanja sultanata 1924. godine.

Autor je podatke za knjigu prikupljao više od 30 godina, a napisana je gotovo u jednom dahu za samo 20 dana, dok je sa porodicom letovao u Grčkoj.

2

Kako je za Ozon radio rekao rekao autor knjge, tokom isptraživanja i prikupljanja podataka nije se bavio samo turskim institucijama, već je putovao i posećivao mnoge evropske gradove poput Beča, Berlina, Nirnberga. Do podataka kaže najteže je bilo doći u samoj Turskoj iz razloga što su podaci bili napisani arapskim, persijskim i starim arhaičnim jezikom.

1

Knjiga “Svi turski sultani” je istorijska priča koja govori o moćnom Osmanskom carstvu i njegovom nedostižnom glamuru i sjaju. Svi događaji i stanja u knjizi su verodostojni jer su korišćeni arhivi bivše SFRJ, Zapadne Nemačke, grada Istanbula i Venecije. Takođe je korišćena “Istorija Osmanskog carstva”, Jozefa Fon Hamera, “Istorija Osmanskog carstva” Halida Inaldžika, “Istorija Vizantije” autora Georgija Ostrogorskog. Kao izvor korišćena je i “Prosvetina enciklopedija”, “Istorija srpskog naroda” – grupa autora i “Vojna jugoslovenska enciklopedija” – grupa autora. Prema oceni čitalaca (prodato više stotina knjiga) knjiga je pristupačna za čitanje jer čitaoca vodi kroz događaje u periodu od 6 i po vekova. Autor nam daje jasnu sliku o svim dešavanjima hronološki poređanim kroz vreme. Knjiga je puna emocija, jer govori o trideset šest sultana, njihovim životima i odnosu prema svom narodu koga je versko ubeđenje i duhovna snaga dovela dva puta do Beča.

Možda Vam se svidi i