Sremska Mitrovica – U organizaciji Gradske uprave za zdravstvenu, socijalnu i zaštitu životne sredine, Službe za transfu krvi i Crvenog krsta Sremska Mitrovica danas je realizovana gradska akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Akcija je realizovana u vremenskom periodu od 08:00 do 11:00 časova u prostorijama Opšte bolnice Sremska Mitrovica, Službe za transfuziju.

dobrovoljno davanje krvi

“Davanje krvi je značajno zbog lečenja pacijenata kojima je takav vid lečenja neophodan, obično smatramo da je transfuzija krvi vezana za neke povrede, udese, saobraćajne nezgode, krvarenja, međutim transfuzija krvi je vrlo primenljiva i u konzervativnim granama medicine, u internističkoj službi kod pacijenata koji boluju od hronične bubrežne bolesti, koji su na hemodijalizi, a vrlo česte su transfuzije i kod dece, što znači da je transfuzija krvi široko primenjljiva u svrhu lečenja mnogih vrsta bolesti”, rekla je dr Danica Kokar Guša prilikom današnje akcije.

Ona je dodala da je trenutno u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica u deficitu krvna grupa A negativna.

dobrovoljno davanje krvi1

Načelnik Gradske uprave za zdravstvenu, socijalnu i zaštitu životne sredine Željko Novaković kratko je rekao da je današnja akcija poslednja u nizu mnogobrojih koje su održane tokom ove godine i naglasio da će se ovakve i slične akcije realizovati i naredne godine.

12431366_1652160935036849_1513987219_n

Da bi osoba dala krvi potrebno je pre svega da bude zdrava, da ima minimum 18, a maksimum 65 godina i da je izmešđu dva davanja prošlo, za muškarce tri meseca, za žene četiri meseca.

Možda Vam se svidi i