Sremska Mitrovica – Juče je u mačvanskoj opštini Bogatić održan protest poljoprivrednih proizvođača zbog niske otkupne cene svinja i veoma lošeg stanja u poljoprivredi.

Mačvanima su se u protestu pridružili sremski poljoprivrednici, ali i poljoprivrednici iz Bačke i Banata.

Zahtev koji se sastoji od deset tačaka, čije ispunjavanje traže poljoprivredni proizvođači, pre tri nedelje upućen je Ministarstvu poljoprivrede, ali do danas prema rečima Zlatana Đurića, predsednika Unije poljoprivrednih proizvođača Sremske Mitrovice, poljoprivrednici odgovor Ministarstva još uvek nisu dobili.

Glavni razlog protesta i jedan od najvažnijih tačaka zahteva predatog Ministarstvu jeste interventni otkup i cena tovljenika. Poljoprivredni proizvođači zahtevaju da otkupna cena tovljenika bude minimalno 180 dinara, oni takođe traže da se reguliše uvoz mesa, da se subvencije isplaćuju redovno, ali i da dobiju odgovore na pitanje ko koči izvoz mesa iz Srbije u Rusiju, kada dovoljnih količina mesa za izvoz ima.

Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sredinom februara dostavljeni su spiskovi sa količinama tovljenika sa područja Mačve i Srema, Bačke i ostalih delova Srbije, iz više od 20 opština, na kojima je bilo evidentirano preko 30.000 tovljenih svinja koje su stigle za prodaju. Spisak je trebao biti prosleđen Robnim rezervama koje bi zatim pristupile interventnom otkupu. Međutim do toga nije došlo.

Đurić je za Ozon radio rekao da ukoliko u naredna dva dana, koliko su dali rok Ministarstvu poljoprivrede da odgovori na zahteve, ne dobiju odgovore i ne postignu dogovor prvenstveno o interventnom otkupu svinja, poljoprivrednici će biti prinuđeni na drastičnije mere, tačnije organizovaće blokade saobraćajnica, auto – puteva, mostova.

Možda Vam se svidi i