Od Zelenog razvojnog centra 170 kilograma šećera za Narodnu kuhinju

Sremska Mitrovica – Predstavnici Udruženja Zeleni razvojni centar danas su donirali 170 kilograma šećera Crvenom krstu Sremska Mitrovica, koji će biti upućen korisnicima Narodne kuhinje.

Novčana sredstva za ovu donaciju prikupljena su kroz akciju “Doniraj, recikliraj, ne bacaj” koji je pokrenulo Udruženje Zeleni razvojni centar iz Sremske Mitrovice, a prema rečima Vladimir Brabec, potpredsednik Udruženja ovo je tek prva tura pomoći.

“Donacijom građana do sada uspeli smo da prikupimo 170 kilograma šećera koje smo donirali Narodnoj kuhinji. U zavisnosti od toga kakav bude dalji odziv na akciju “Doniraj, recikliraj, ne bacaj” u narednom periodu pomagaćemo da li Narodnoj kuhinji, ili nekom drugom humanitarnom udruženju ili organizaciji ostaje da se vidi”, rekao je Brabec.

secer

 

On je takođe najavio i akciju “Majsko ćišćenje ormana”.

“Tokom ove akcije sve što ljudima nije potrebno skupljaće se u mesnim zajednicama i kako koja mesna zajednica prikupi stvari tako će dobijati neki poklon, tačnije donaciju od nas” objasnio je Brabec i dodao da će donacije biti u vidu sadnica drveća, klupa i sličnih stvari koje će ulepšati izgled mesnih zajednica.

Tatjana Jovančević, sekretar Crvenog krsta Sremska Mitrovica, napomenula je da je današnja donacija primer dobre prakse i društveno odgovornog ponašanja jednog Udruženja.

“Svaka donacija Crvenom krstu je dobrodošla. Šećer koji je Zeleni razvojni centar obezbedio biće distribuiran korisnicima Narodne kuhinje sa područja sela u okviru lanč paketa”, rekla je Jovančević.

Projekat “Doniraj, recikliraj, ne bacaj” Udruženje Zeleni razvojni centar pokrenuo je u saradnji sa svetskom humanitarnom organizacijom ProsPer. U okviru ovog projekta u Sremskoj Mitrovici postavljeno je ukupno šest kontejnera za prikupljanje odeće i obuće za reciklažu.

secer3

Projekat “Doniraj, recikliraj, ne bacaj” ima za cilj podizanje svesti i edukaciju stanovništva o potrebi i značaju recikliranja tekstila. Sav materijal koji je prikupljen i koji se prikupi biće poslat specijalnim brodskim kontejnerima u Belgiju gde će prvo biti sortiran a nakon toga recikliran. Materijal koji bude mogao da se upotrebljava biće poslat u Indiju, Afriku i Aziju a materijal koji ne bude mogao da se koristi bie iskorišćen za proizvodnju industrijskih krpa, končića, filca i flekica za puteve.

U Srbiji još uvek ne postoji reciklaža tekstila i ogromne količine završavaju na deponijama, a samo 3% nađe svog novog vlasnika preko humanitarnih organizacija. Na deponijama u Srbiji godišnje završava oko 2.400.000 tona otpada, od kojeg 5.4% čini tekstilni otpad, tačnije 129.600 tona.

You May Also Like